Een impressie van de snoezelruimte.
Een impressie van de snoezelruimte.

Dagbesteding Jolijt in Steggerda heeft ruimte voor extra deelnemers

Algemeen

STEGGERDA - Dagbesteding Jolijt is een kleinschalige en huiselijke dagbesteding voor mensen met een meervoudige beperking. In de dagbesteding, die is gehuisvest in het Multifunctioneel Centrum in Steggerda, vinden ze het belangrijk om samen te genieten van de kleine dingen. We spreken met oprichtster Lisa de Boer over deze bijzondere dagbesteding. 

In januari 2019 opent Dagbesteding Jolijt haar deuren. Lisa de Boer, die al jarenlange ervaring heeft in de zorg, ziet dat er in de buurt bijna geen aanbod is voor dagbesteding voor mensen met een meervoudige beperking, vaak mensen met zowel een lichamelijke als een verstandelijke beperking. Dat moet anders, vindt De Boer, en ze richt haar eigen dagbesteding op. Dagbesteding Jolijt is een feit. De naam Jolijt betekent overigens plezier in het Oud-Nederlands.

Bij Dagbesteding Jolijt vinden ze het belangrijk om samen te genieten van de kleine dingen. Zintuiglijk beleven staat daarbij centraal. Door samen met de deelnemers te voelen, te zien, te horen en te ruiken worden ze geactiveerd en wordt er contact gelegd.

Met elkaar communiceren 

Gedurende de dag komen er verschillende activiteiten aan bod waarin het delen van ervaringen centraal staat. De Boer: “Door samen dingen te ervaren zie je dat we echt contact met elkaar hebben. Praten kunnen de meeste deelnemers niet, maar we vinden altijd een manier om met elkaar te communiceren. Met sommige deelnemers gebruiken we gebarentaal om met elkaar te praten, een andere gebruikt een oogbesturingsapparaat en we gebruiken ook regelmatig verwijzers. Door te wijzen naar een kopje, een jas, of het waterbed begrijpen de deelnemers wat we van hen verwachten en geven wij hen de mogelijkheid om aan te geven wat ze van ons verwachten of wat ze willen doen.”
De ruimtes van Dagbesteding Jolijt zijn ingericht om deze specifieke doelgroep een fijne en veilige dag te geven. Binnen vind je onder andere een snoezelruimte, een ballenbak en een waterbed en buiten is er genoeg ruimte om van het weer te genieten. De begeleiders en deelnemers proberen samen met vrijwilligers dagelijks even een frisse neus te halen tijdens een wandeling en elke week bezoeken ze samen het zwembad in Steenwijk om één op één te genieten van het warme water.

Middenin de samenleving

Bij Dagbesteding Jolijt is een aantal vrijwilligers actief en De Boer merkt dat ook de omgeving betrokken wil zijn bij de dagbesteding: “Je merkt dat deze doelgroep bij veel mensen nog aardig onbekend is, maar veel mensen willen ons helpen. Ze brengen speelgoed langs of komen een praatje maken. Dat vinden wij heel belangrijk, dat onze deelnemers het gevoel krijgen dat ze gezien worden en dat ze er ook mogen zijn. Nieuwe vrijwilligers zijn dus welkom, er is bijvoorbeeld nog meer hulp nodig op de bus, als chauffeur.”

Er is nog ruimte voor een aantal nieuwe deelnemers bij Dagbesteding Jolijt. De dagbesteding biedt van maandag tot en met vrijdag volledige dagen dagbesteding voor mensen met een meervoudige beperking. Jolijt beschikt over een eigen rolstoelbus waarmee zij de deelnemers ophalen en weer thuis brengen. 

Bent u benieuwd of Jolijt de perfecte plek is voor uw kind of bewoner? Neem dan gerust contact op en kom eens kijken. U bent van harte welkom!

Dagbesteding Jolijt
www.dagbestedingjolijt.nl
info@dagbestedingjolijt.nl
0629464245

Afbeelding
Filmhuis Noordwolde draait 10 mei de film Zomervacht Cultuur 21 uur geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00