Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

9 januari wijzigt de busdienstregeling van Arriva in Fryslân

Algemeen

FRIESLAND -  9 januari wijzigt de busdienstregeling van Arriva in FryslânVanaf zondag 9 januari starteen nieuwe busdienstregeling in Fryslân. Op basis van ontwikkelingen en reizigersbehoefte is afgelopen jaar in overleg met opdrachtgever provincie Fryslân opnieuw een dienstregeling vastgesteld. Deze nieuwe dienstregeling bevat verschillende aanpassingen en optimalisaties van buslijnen. Arriva biedt nieuwe mobiliteitsoplossingen, zoals de Arriva Vlinder en de introductie van een wijkauto in de wijk Westeinde in Leeuwarden. Daarnaast komt de Belbus te vervallen, deze wordt vervangen door een Lijntaxi of Opstapper. Ook zijn er een aantal veranderingen in de vertrek- en aankomsttijden van de bussen. De nieuwe dienstregeling 2022 is volledig te bekijken via www.arriva.nl/dienstregeling.

Arriva Vlinder rijdt in aanvulling op de reguliere dienstregeling in de wijken Aldlân en Nijlân in Leeuwarden van maandag tot en met zaterdag in de avonduren en op zondag overdag. Reizigers reserveren zelf via de Vlinder-app of klantenservice van Arriva en bepalen bij welke halte ze worden opgehaald en afgezet. De Arriva Vlinder volgt geen vaste route, maar rijdt afhankelijk van de reizigersvraag via de snelste route van de ene Vlinder-halte naar de andere. De tarieven van de Arriva Vlinder zijn gelijk aan de tarieven van de reguliere bus. Meer informatie over Arriva Vlinder is te vinden op www.arriva.nl/vlinder.

Een wijkauto met chauffeur voor de wijk Westeinde in Leeuwarden

Met de start van de nieuwe dienstregeling rijdt buslijn 1 niet meer van en naar Westeinde. Vanaf maandag 10 januari rijdt de wijkauto uit Westeinde door Leeuwarden. Bewoners van de wijk Westeinde hebben samen met de gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân en Arriva de wijkauto geïnitieerd. De wijkauto is bestemd voor wijkbewoners en rijdt op werkdagen tussen 08.30 - 17.30 uur met vrijwillige chauffeurs. Het is noodzakelijk een rit van tevoren te reserveren. De wijkauto is bedoeld voor alledaagse activiteiten, zoals een bezoek aan de supermarkt, het ziekenhuis of een rit naar het station. De vergoeding per rit wordt besteed aan activiteiten in de wijk. Meer informatie over de wijkauto is te vinden op wijkbelangwesteinde.nl/wijkauto-westeinde. Naast de wijkauto kunnen bewoners van Westeinde gebruik maken van de streeklijnen. De streeklijnen stoppen aan de rand van de wijk.

Meer bussen op hoofdverbindingen, versnellen van routes en goede aansluiting op knooppunten

Om het aantal reizigers nu en in de toekomst goed te kunnen voorzien zet Arriva meer bussen in op hoofdverbindingen. Ook worden routes versneld waarmee de reistijd voor een groot deel van de reizigers afneemt. De verbinding tussen bus en trein verbetert door buslijnen te laten aansluiten op treinstations op zogeheten overstapknooppunten. Dat voorkomt dat bussen en treinen tegelijkertijd wegrijden van deze knooppunten.

Reisplanner

De dienstregeling kan ook in 2022 meebewegen met een toe- of afname van het aantal reizigers. Arriva adviseert reizigers altijd vooraf hun reis te plannen via de reisplanners en voor meer informatie te kijken op www.arriva.nl.

Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 11 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Open Tuin- en imkerijdag bij De Kleine Salamander Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00
Afbeelding
RUG aan de slag met Fries praten tegen computer Samenleving 29 jun, 18:00
Afbeelding
Meer ruimte op markt recreatiewoningen Recreatie & Ontspanning 29 jun, 12:00
Afbeelding
Het is vandaag ModderDag! Algemeen 29 jun, 10:00
Afbeelding
Uitstoot broeikasgassen daalt in Friesland harder dan in Nederland Algemeen 29 jun, 06:00