Voorbeeld van een gaswinningscentrale in de VS. Vermilion gebruikt andere voorzieningen.
Voorbeeld van een gaswinningscentrale in de VS. Vermilion gebruikt andere voorzieningen. Foto: Stockfoto

Weststellingwerf wil niet meewerken aan gaswinning Kooiweg

Algemeen

WESTSTELLINGWERF - Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft de gemeenteraad gevraagd een zogenaamde Verklaring van geen bedenkingen af te geven voor gaswinning aan de Kooiweg 22 in Nijeholtwolde. De gemeenteraad van Weststellingwerf heeft zich in juni 2019 uitgesproken tegen nieuwe gaswinlocaties in Weststellingwerf. Daarom stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor om de gevraagde verklaring niet te geven.

Vermilion Energy Netherlands B.V. wil gas winnen vanaf een nieuwe locatie, aan de noordkant van het perceel Kooiweg 22 te Nijeholtwolde. Vanaf deze plek met de naam ‘Rottum’ wil Vermilion gaan boren naar drie gasvelden onder drie gemeenten: De Fryske Marren, Heerenveen en Weststellingwerf.

Gaswinning is een verantwoordelijkheid van de minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Volgens het bestemmingsplan heeft deze grond een agrarische bestemming en is gaswinning hier niet mogelijk. Daarom heeft het ministerie aan de gemeenteraad gevraagd om af te wijken van het bestemmingsplan door een verklaring van geen bedenkingen af te geven.

Het college van burgemeester en wethouders stelt aan de gemeenteraad voor om dit verzoek af te wijzen. Naast het feit dat een gaswinlocatie niet past binnen landschappelijke kwaliteit, wil de gemeente niet meewerken aan nieuwe gaswinning in Weststellingwerf. De gemeenteraad neemt hierover op 31 januari 2022 een besluit.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 10 uur geleden
Afbeelding
Blue Funkateers in MFA MeJander, Oldeberkoop Evenement 13 uur geleden
Afbeelding
Het Noordwoldiger Accordeon Orkest viert 30-jarig bestaan Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Sportcafe “De Duker" zet Biljartclub Zandhuizen in het nieuw Sport 19 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Paard&Plant organiseert themadag over paardenhagen Evenement 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55