Afbeelding

Tekort arbeidskrachten belemmert ontwikkeling Fries bedrijfsleven

Algemeen

FRIESLAND -  Tekort aan arbeidskrachten belemmert ontwikkeling bedrijfsleven Ondernemers in Noord-Nederland over omzetverwachtingen De stemming onder het Nederlands bedrijfsleven is in tien van de twaalf provincies verbeterd. Vooral over de ontwikkeling van de omzet en de buitenlandse omzet zijn ondernemers positiever dan in het derde kwartaal. De stemming in de drie noordelijke provincies is gematigd positief. Dit melden KVK en CBS op basis van de regionale cijfers uit de zojuist verschenen Conjunctuurenquête Nederland. De gegevens voor dit onderzoek zijn in oktober 2021 verzameld.

Bedrijfsleven in het Noorden over het economisch klimaat

Met een saldo (het verschil tussen het percentage optimisten en het percentage pessimisten per onderwerp in de provincie) van 15,8 procent zijn ondernemers in Utrecht en Noord Brabant het meest positief over het economisch klimaat. Drentse ondernemers staan bijna onderaan met 6,2 procent. Ondernemers in Groningen en Fryslân zijn iets positiever, respectievelijk 7,8 en 10,1 procent. Het minst positief zijn de ondernemers in Gelderland (3,1). Het saldo voor heel Nederland komt uit op 11,4 procent.

Omzetverwachtingen in Noord-Nederland

In Utrecht en Noord-Brabant zijn ondernemers het meest positief gestemd over de verwachte omzet in het vierde kwartaal. Per saldo verwacht respectievelijk 30,0 en 28 procent van de ondernemers in deze provincies dat de omzet in het lopende kwartaal groter zal zijn dan in het derde kwartaal. Voor Drenthe is dat 22,9 procent, voor Fryslân 22 en voor Groningen 21,8. In Zeeland zijn ondernemers met een saldo van 13,3 procent het minst positief gestemd over hun omzetverwachtingen. Landelijk verwacht 25 procent van de ondernemers een omzetstijging.

Tekort aan arbeidskrachten het grootst in Drenthe

Van alle ondernemers heeft 30 procent nu te maken met een personeelstekort. Voor Drenthe is dit zelfs 37,8 procent. Voor Fryslân is dit 27,5 procent en voor Groningen 27,4. Het tekort aan personeel belemmert de ontwikkeling van bedrijven in alle sectoren. Het probleem is het meest nijpend in de sector verhuur en overige zakelijke diensten. Meer dan de helft (53 procent) van alle bedrijven heeft hier te kampen met een personeelstekort. KVK adviseur Yvonne Nikkelen over hoe ondernemers hiermee om kunnen gaan: “Laat bijvoorbeeld zowel online als offline aan de buitenwereld zien waarom werken in jouw zaak zo leuk is. Maak van je medewerkers ambassadeurs en vraag hen of ze hieraan willen meewerken, door hun verhaal te delen. Roep medewerkers ook op om actief mee te zoeken naar nieuwe medewerkers. Denk bij het zoeken naar nieuwe medewerkers ook aan zij-instromers, statushouders en iets oudere medewerkers. Er zijn speciale subsidies voor het bijscholen van deze medewerkers. Werk hiervoor samen met collega-bedrijven, scholen, het UWV en gemeentes.”

Andere belemmeringen

Ondanks de krapte verwacht per saldo ruim een vijfde van alle bedrijven (22 procent) in het vierde kwartaal het personeelsbestand uit te breiden. In Fryslân is dat per saldo 17,2 procent, in Groningen 12,6 en in Drenthe 11,6. Andere belemmeringen die de ontwikkeling van bedrijven in Noord-Nederland in de weg staan, zijn het gebrek aan productiemiddelen, materiaal, ruimte en te weinig vraag naar producten of diensten.

Noordelijke ondernemers over exporteren

In Groningen zijn ondernemers somber over exporteren, per saldo 3,5 procent. In Fryslân verwacht per saldo 15,1 procent van de ondernemers meer te exporteren in het vierde kwartaal van 2021 en in Drenthe is dat 15,9. Limburg staat aan kop met 19 procent. Gemiddeld verwacht bijna 14 procent van de ondernemers in Nederland een toename van de export in het vierde kwartaal van 2021.

Investeringen: gemengd beeld in Noord-Nederland 

Per saldo verwachten in Nederland meer ondernemers in het komende jaar meer te investeren dan in het lopende jaar. De saldi zijn in alle provincies positief. In Drenthe is men duidelijk gematigder, hier verwacht per saldo 3,2 procent van de bedrijven te investeren. In Groningen en Fryslân is de stemming hierover het meest positief: respectievelijk per saldo 12,5 en 12,7 procent.

Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 16 uur geleden
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00
Beeld ter illustratie
Gemeente Weststellingwerf krijgt subsidie voor meer betaalbare huur- en koopwoningen Financieel 26 apr, 15:00