Het college van B&W op bezoek bij museum De Proefkolonie (foto Piet Bosma).
Het college van B&W op bezoek bij museum De Proefkolonie (foto Piet Bosma).

College Weststellingwerf vergadert in UNESCO Werelderfgoed

Algemeen

FREDERIKSOORD - Sinds juli 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf is er trots op dat een stukje van de koloniën in Weststellingwerf ligt. Op dinsdag 12 oktober vergaderde het college daarom in Huis Westerbeek in Frederiksoord, het hoofdkwartier van de Maatschappij van Weldadigheid. Na de vergadering bezocht het college een herbouwd koloniehuisje en museum De Proefkolonie. 

Vergadering en rondleiding 

Op de plek waar generaal Johannes van den Bosch, stichter van de Koloniën van Weldadigheid zijn kantoor had en waar nu de Maatschappij van Weldadigheid kantoor houdt, vergaderde vandaag het college van Weststellingwerf. Minne Wiersma, directeur van de Maatschappij van Weldadigheid gaf na de vergadering een presentatie over de koloniën als werelderfgoed. Daarna nam hij burgemeester en wethouders mee voor een rondleiding door het museum en een herbouwd koloniehuisje zonder aansluiting op het gas, elektriciteit, water en riolering. Duidelijk is dat de werelderfgoedstatus van de koloniën mogelijkheden biedt, ook in Weststellingwerf.

Toeristische route 

Sinds de Koloniën van Weldadigheid werelderfgoed zijn geworden, is het ook in het Weststellingwerfse deel drukker geworden. Aan de Oost- en Westvierdeparten en de Leemweg -onderdeel van de kolonie Wilhelminaoord-, zie je veel toeristen, vooral op de elektrische fiets. Op de lange weg met de monumentale bomenrij ervaar je de uitgestrektheid van het gebied dat toen is ontgonnen. De bebouwing is grotendeels verdwenen, maar het zou mooi zijn als de historische symmetrische structuur van het landschap wat zichtbaarder zou worden voor toeristen. De erfgoedstatus biedt ook mogelijkheden voor recreatieondernemers. Zo kan Noordwolde, dat nu al geliefd is bij fietsrecreanten, zich verder ontwikkelen tot toeristische bestemming.  

Vergaderen op locatie 

Het is niet gebruikelijk dat het college buiten de gemeentegrenzen en zelfs buiten de provinciegrens vergadert. Vergaderen op locatie ergens in de gemeente is wel een wens van dit college. Omdat het zichtbaar maakt dat het college middenin de samenleving staat. Vanwege het coronavirus is vergaderen op locatie lange tijd niet mogelijk geweest. Het college is blij dat daar vandaag verandering in is gekomen, maar vooral ook dat dit kon in dit mooie stukje UNESCO Werelderfgoed.

!
Afbeelding
Kustwerf houdt themaweek over Molukse cultuur Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 4 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen gisteren
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’ Column 4 okt, 18:00
Afbeelding
“Ik wens iedereen een klein stukje Jitze toe” Persoonlijke verhalen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Jongen ernstig gewond bij incident met houtkachel Wolvega Politie 4 okt, 09:46