Deze Friezen en Drenten verwelkomen de wolf in hun provincie en vinden een hek om de provinciegrens een schijnoplossing.
Deze Friezen en Drenten verwelkomen de wolf in hun provincie en vinden een hek om de provinciegrens een schijnoplossing. Foto: Anika Spijker

Wolf welkom geheten door enkele Friezen en Drenten

Algemeen

FRIESLAND - Gehuld in shirts met daarop de tekst “Wolkom Wolf”, hebben de afdelingen Friesland en Drenthe van de Partij voor de Dieren deze zondag het begin van het zogenaamde wolvenhek geïnspecteerd. Het gaat om het hek bij Boijl langs het Natura2000 gebied Drents-Friese Wold, dat vorige week met groot ceremonieel door voormalige minster Hans Wiegel is neergezet. 

Het wolvenhek is volgens de Partij voor de Dieren een schijnoplossing die volgens hen in strijd is met Europese regels en de Wet natuurbescherming. 

Subsidie voor afrastering rond weides waar schapen lopen

De Partij voor de Dieren is van mening dat schapenhouders moeten voldoen aan de wet, en daarom hun geld beter kunnen besteden aan wolf werende afrastering rond de weides waar de schapen lopen. Hiervoor is subsidie van de provincie beschikbaar, ook voor hobbyhouders.

‘Wiegel’s Wolvenhek’ houdt het dier niet tegen

Volgens de initiatiefnemers van het hek worden de schapen hierdoor beschermd. Maar wolvenexperts geven aan dat je met dit wolvenhek de wolf niet tegenhoudt. Schapenhouders zijn wettelijk verplicht hun schapen te beschermen, met of zonder wolvenhek bij de provinciegrens. Nu wordt de suggestie gewekt dat dat niet hoeft. Schapen worden op deze manier eerder minder dan beter beschermd, meent de politieke partij.

‘Doe niet zo gek, weg dat hek’

De Partij voor de Dieren wijst er op dat de grootste vijand van schapen de mens is. “Het zijn tenslotte mensen die verzuimen de dieren die ze houden te beschermen, het zijn mensen die hun hond laten loslopen en de grootste slachting van schapen vindt plaats in het abattoir, door mensenhanden. Dus wij zeggen: ‘Doe niet zo gek, weg met dat hek’.”

Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 6 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 16 uur geleden
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00