Afbeelding

Voordelig huis isoleren populair in Fryslân, 100 Friezen vragen subsidie aan

Algemeen

FRIESLAND - Meer dan honderd Friese inwoners hebben sinds augustus een Energiebespaarlening Fryslân aangevraagd om hun huis te isoleren. Gezamenlijk investeren huiseigenaren 1,4 miljoen in het verduurzamen van hun woning. In Fryslân is een groeiend enthousiasme in het aantal aanvragen afgezet tegen de rest van Nederland. Sinds augustus geeft de provincie een korting van 0,5% op de rente van de lening.

Gedeputeerde Sietske Poepjes (energie), wethouder Jelle Zoetendal (gemeente Heerenveen) en Fiona Hamberg (Warmtefonds) feliciteerden de familie Dayan-Karaman uit Heerenveen vandaag met de eerste Friese Energiebespaarlening. De huiseigenaren gebruiken deze om hun woning beter te isoleren, zodat de energierekening omlaag gaat en het wooncomfort omhoog.

Meer Friese aanvragen

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt de Energiebespaarlening. Van 1 augustus tot 16 september kreeg het fonds 104 Friese aanvragen, 6,5% van het totale aantal in Nederland. Van januari t/m juli zat het Friese aandeel op 4,8%. Een stijging van 35%. Uit alle Friese gemeenten zijn aanvragen gekomen, behalve van de vier Waddeneilanden. De lening is aan te vragen via

https://www.energiebespaarlening.nl/fryslan.

Subsidie

Naast de lening geeft de provincie sinds juni een aanvulling op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Hier is een lichte stijging te zien in het aantal aanvragen.

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh

Nu investeren

De provincie wil met een budget van 5,2 miljoen euro haar inwoners aanmoedigen om nu te kiezen voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas. Alle energie die daarmee wordt bespaard, beperkt de uitstoot van broeikasgassen. Friese bouw- en installatiebedrijven profiteren er ook van als zij het verduurzamen mogen uitvoeren.

Afbeelding
Decokay en De Vos verf samen onder één dak Bedrijf in beeld 1 uur geleden
Afbeelding
sc Heerenveen bindt ook Almere City aan zegekar en boekt derde thuisoverwinning op rij Sport 3 uur geleden
Afbeelding
Marchakri spirituele beurs komt naar De Bult omgeving Steenwijk Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Waar mensen werken, worden fouten gemaakt en 'sorry' gezegd Column 3 dec., 12:00
Afbeelding
Zeer grote brand Tyson Foods Oosterwolde 112-Nieuws 3 dec., 11:46
Afbeelding
Grote brand in garagebedrijf Noordwolde 112-Nieuws 2 dec., 18:00
Afbeelding
Ventileren essentieel om gezond energie te besparen Duurzaamheid 2 dec., 12:00
Afbeelding
Een gezellige dag met wol, lifestyle en streekproducten Evenement 2 dec., 12:00