Afbeelding

Voordelig huis isoleren populair in Fryslân, 100 Friezen vragen subsidie aan

Algemeen

FRIESLAND - Meer dan honderd Friese inwoners hebben sinds augustus een Energiebespaarlening Fryslân aangevraagd om hun huis te isoleren. Gezamenlijk investeren huiseigenaren 1,4 miljoen in het verduurzamen van hun woning. In Fryslân is een groeiend enthousiasme in het aantal aanvragen afgezet tegen de rest van Nederland. Sinds augustus geeft de provincie een korting van 0,5% op de rente van de lening.

Gedeputeerde Sietske Poepjes (energie), wethouder Jelle Zoetendal (gemeente Heerenveen) en Fiona Hamberg (Warmtefonds) feliciteerden de familie Dayan-Karaman uit Heerenveen vandaag met de eerste Friese Energiebespaarlening. De huiseigenaren gebruiken deze om hun woning beter te isoleren, zodat de energierekening omlaag gaat en het wooncomfort omhoog.

Meer Friese aanvragen

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt de Energiebespaarlening. Van 1 augustus tot 16 september kreeg het fonds 104 Friese aanvragen, 6,5% van het totale aantal in Nederland. Van januari t/m juli zat het Friese aandeel op 4,8%. Een stijging van 35%. Uit alle Friese gemeenten zijn aanvragen gekomen, behalve van de vier Waddeneilanden. De lening is aan te vragen via

https://www.energiebespaarlening.nl/fryslan.

Subsidie

Naast de lening geeft de provincie sinds juni een aanvulling op de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis. Hier is een lichte stijging te zien in het aantal aanvragen.

https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/seeh

Nu investeren

De provincie wil met een budget van 5,2 miljoen euro haar inwoners aanmoedigen om nu te kiezen voor bijvoorbeeld spouwmuurisolatie, vloerisolatie of hoogrendementsglas. Alle energie die daarmee wordt bespaard, beperkt de uitstoot van broeikasgassen. Friese bouw- en installatiebedrijven profiteren er ook van als zij het verduurzamen mogen uitvoeren.

!
Afbeelding
Kustwerf houdt themaweek over Molukse cultuur Cultuur 1 uur geleden
Afbeelding
Met de auto weg op vakantie? Check voor vertrek je banden! Auto & Stijl 4 uur geleden
Afbeelding
Friese Zweefvliegclub in nood; tijdelijk ‘vliegveld’ gezocht Algemeen gisteren
Afbeelding
Lustrumeditie Coole Kidsnacht bij Friese musea Evenement 6 okt, 10:00
Afbeelding
Middeleeuwse figuren komen ‘s avonds tot leven in het Fries Museum Cultuur 5 okt, 11:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Let op de ‘kleintjes’ Column 4 okt, 18:00
Afbeelding
“Ik wens iedereen een klein stukje Jitze toe” Persoonlijke verhalen 4 okt, 12:00
Afbeelding
Jongen ernstig gewond bij incident met houtkachel Wolvega Politie 4 okt, 09:46