Afbeelding
Foto: Gijs Versteeg Fotografie

'Mensen denken dat je lenig moet zijn'

Algemeen

SONNEGA - 21 juni zouden over de hele wereld yoga-fans de internationale yoga dag vieren. Door de onzekere tijden in deze crisis is besloten dit jaar even over te slaan, maar dat hoeft niet te betekenen dat het helemaal stil is in de yoga-studio's. Jiska Clevering-Hartsuiker yoga-instructeur bij Sterrig in Sonnega vertelt graag over haar passie en sport.

Voor mij en vele andere yogi’s is yoga een levenswijze. Het is meer dan de houdingen alleen. De houdingen zie je vaak voorbij komen, in tijdschriften, op social media en in online lessen. Yoga kan rust brengen in hoofd en ontspanning in je lichaam. Het achtvoudige pad kun je zien als een handleiding voor yoga als levenswijze. De houdingen die je op de mat doet is één van de stappen. Het gaat in deze stappen ook over hoe je in het leven staat. Hoe je voor jezelf zorgt en hoe je met de ander om gaat.

Zelf ben ik Hatha yoga docent. Ha staat voor de zon en tha staat voor de maan. De zon staat voor actie en vurig en de maan voor het kalmerende aspect. Deze twee komen altijd samen in een hatha yogales. Spanning en ontspanning worden in een yogales afgewisseld. Je bent bezig met zowel krachtiger worden als soepeler. In een Hatha yogales ben je bezig met de houdingen en de ademhaling.

Na een zwangerschap die eindigde in een miskraam bij 15 weken, ging ik in therapie. Het was een lichaamsgerichte therapie. Dat was out of my comfort zone. Mijn therapeute raade mij yoga aan om meer in contact te komen met mijn lichaam. Ik was sceptisch. Ik had nog nooit yoga gedaan en had de nodige vooroordelen. Ik besloot het toch te proberen. Eerst thuis via YouTube, later bij een docent. Ik was verrast door wat het me bracht. Een ontspannen moment, meer rust in mijn hoofd, sterker in mijn lichaam, beter de grenzen die mijn lichaam aangeeft kunnen waarnemen, een betere houding. Ik was zo verrast hoeveel ik uit yoga haalde dat het me ook enthousiast maakte. Op den duur stond ik dagelijks op de mat.

Iedere dag is er yoga, iedere dag ziet het er anders uit. De ene dag sta ik fysiek op de mat. De andere dag kies ik juist voor een meditatie. Weer een ander moment kan het juist een reflectief moment zijn in bijvoorbeeld mijn contact met de ander, hoe zorg ik voor mezelf, tevreden zijn met wat ik heb of bewust bezig zijn met mijn voeding. Toen ik begon met yoga kon ik gefrustreerd zijn dat het me niet lukte om elke dag op de mat te staan en fysiek de houdingen te doen. Door mijn trainingen tot yogadocent kwam ik erachter dat yoga zoveel breder is dan dat. Het zit verweven in je levensstijl. Ik hoop dat de leerlingen met een glimlach van de mat stappen. Dat ze zowel het actieve in de les hebben ervaren en het moment van ontspanning hebben gehad. Daarnaast wil ik ook graag meegeven wat bepaalde houdingen voor effect hebben of een stukje inspiratie meegeven voor in het dagelijkse leven. Zodat yoga verder gaat dan de les bij ons in de studio.

Men denkt vaak dat je super lening moet zijn om yoga te kunnen doen. Dit is niet het geval. Iedere houding staat op zichzelf en er zijn ook opties in de houding. Zodat je het langzaam verder kan uitbouwen als je dit zou willen. Iedereen kan in een les meedoen. Er is ook vaak het idee dat je van de mat af zweeft als je yoga doet of dat je dan super zen bent 24/7. Ik ben echt niet altijd super zen. Ik ben me er wel bewust van dat ik niet super zen ben op zo’n moment én ik kan dan kiezen wat voor houding of ademhalingsoefening ik doe om weer tot rust te komen.

Voor meer informatie, ga naar: www.sterrig.nl

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 10 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 12 uur geleden
De leden van Agora Club Súd East Fryslân houden van 4 t/m 25 april een online veiling via hun Facebookpagina. De opbrengst is bestemd voor een beleeftafel voor Odensehuis Dirk Baron in Drachten.
Agora Club 14 houdt online veiling voor Odensehuis Dirk Baron Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Tweede Paasdag: Miniatuur & Modelbouwspektakel Steenwijk Evenement 22 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00
Afbeelding
Beleef een betoverende fair op de Doevenkamp in Oldeberkoop Evenement 27 mrt, 16:00
Afbeelding
Martine Donker (34) uit Appelscha gaat door met bewustwording voor autisme Persoonlijke verhalen 27 mrt, 12:00