Afbeelding

Buurtsport Weststellingwerf zet regio in beweging

Algemeen

Veel gemeenten hebben een buursportcoach in de hand genomen. Iemand die de bevolking in beweging brengt, van jong tot oud en van gezond tot ziek. In Weststellingwerf werkt een team van vijf man keihard om hun omgeving actiever te maken. We spraken met Rosé Baskermolen

Iedereen heeft z'n eigen takenpakket binnen Buurtsport Weststellingwerf. De ene collega zet zich in voor hele jonge kinderen, de andere heeft een meer coördinerende rol. Rosé probeert mensen te helpen die over het algemeen minder makkelijk in beweging te krijgen zijn. "Denk bijvoorbeeld aan mensen met een beperking," legt Rosé uit, "of nieuwkomers en ook jongeren." Dit doen ze vooral door het organiseren van activiteiten.

Activiteiten en projecten

Ze werken ook veel samen met verenigingen en geven hen advies, bijvoorbeeld hoe ze meer leden kunnen aantrekken. Iedere medewerker van Buurtsport Weststellingwerf is ook gediplomeerd om zelf sportlessen aan te bieden. Dat doen ze in samenwerking met scholen en wijken, tijdens activiteiten en soms werken ze samen in grotere projecten. "We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een wandelevenement voor mensen met diabetes. Dit een een landelijk initiatief maar wij, verschillende huisartsen uit de omgeving, diëtisten en ziekenhuizen, willen dit jaar ook een editie organiseren in Weststellingwerf."

Nieuwkomers

Eén van de werkzaamheden van Rosé is nieuwkomers, vluchtelingen uit het buitenland, leren fietsen. "Zij hebben vaak nog nooit op de fiets gezeten en moeten echt leren om zich in het verkeer te handhaven. We bieden ook zwemlessen aan, niet alleen voor de kinderen maar ook voor volwassenen."

Ouders leren spelen

Rosé ziet om zich heen ook dat steeds minder ouders zin of tijd hebben om met hun jonge kroost te spelen: "We moeten ouders echt weer leren spelen. Te vaak zijn ze druk met werk of zitten ze met hun neus in hun mobiel." Buurtsport Weststellingwerf organiseert hiervoor bijvoorbeeld peuterpret in Noordwolde. "We zijn leuk bezig met ouders en peuters en daarnaast krijgen ze indirect informatie over voeding en gezondheid. Op deze leeftijd is bewegen zo belangrijk. Je kind is aan het leren hoe ze moeten bewegen en heeft hier de rest van zijn of haar leven profijt van."

Bewegingstussendoortje op school

Bewegen is heel erg belangrijk in het leven van een kind. Helaas leren ze al vroeg dat stilzitten hoort bij opgroeien. Op school zitten kinderen vaak stil en thuis worden ze te weinig aangespoord. Rosé en de rest van team probeert ouders maar ook leerkrachten te motiveren om vaker met hun kinderen te bewegen: "Bijvoorbeeld om na elk half uur in de klas even te bewegen. Een bewegingtussendoortje." Door op jonge leeftijd veel te bewegen voorkom je later veel problemen. Kinderen hebben minder kans om obesitas te krijgen en ontwikkelen minder vaak hart- en vaatziekten. Ouders, verzorgen en leerkrachten die het goede voorbeeld geven maken echt een verschil!

Afbeelding
Afbeelding
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 3 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00
Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 27 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 27 apr, 08:00