Afbeelding

Vermilion Energy start vanaf begin augustus met booractiviteiten

Algemeen

Vermilion Energy gaat aan de Schapendrift in Noordwolde begin augustus starten met boren, om te kijken of blijkt dat er in het westelijke deel van het Weststellingwerf gasveld gas aanwezig is. Er wordt via een zijaftakking in de bestaande put naar het gasveld geboord, welke twee kilometer diep ligt. 

Tijdens de boring zijn er verschillende zaken die opvallen. Vermilion doet haar best om mogelijke hinder en overlast zo veel mogelijk te beperken. Tijdens de periode van zes tot zeven weken zal er enige geluidsoverlast en lichtoverlast zijn en er zullen regelmatig werkvoertuigen heen en weer rijden, omdat de boorinstallatie 24 uur per dag in actie is. Zodra het gasveld is aangeboord, zal de overlast verdwijnen. 

Zo weinig mogelijk overlast
Woordvoerder Hidde Baars: "We hebben de boring precies om het broedseizoen van vogelsoorten heen gepland, we houden rekening met de dassen en we hebben met de direct omwonenden gesproken en afspraken gemaakt en de mensen die iets verder weg wonen hebben een brief gekregen. Het boren naar gas is nu nog noodzakelijk, omdat de energietransitie nog niet zover is dat we in Nederland al helemaal van het gas af kunnen."

Zelf naar gas boren in eigen land is bovendien nog altijd voordeliger dan gas inkopen uit andere landen en bovendien is het de meest milieuvriendelijke van alle fossiele brandstoffen zegt Baars. En het kan praktisch zonder overlast voor mensen en milieu plaatsvinden. 

Steun aan lokale energietransitie
Baars: "Op dit moment wordt een groot deel van onze energiebehoefte nog door gas ingevuld, dus we kunnen er nog niet mee stoppen. Wij zijn zelf ook voorstander van de energietransitie en besteden dan ook een deel van onze inkomsten aan het ondersteunen van projecten in de buurt. Daarom hebben we al verschillende zonnepanelenprojecten in de regio gesteund."

"We vinden dat de regio waar het gas wordt gewonnen er ook van mee mag profiteren. Daarom gaan we in de toekomst nog meer lokale projecten ondersteunen op het gebied van de energietransitie." In de gemeente Weststellingwerf heeft Vermilion onlangs twee projecten gesteund. Deze projecten worden beiden uitgevoerd door Energiecoöperatie de Toekomst.

Hierbij worden zonnepanelen geplaatst op lokale daken waarbij omwonenden de mogelijkheid krijgen om certificaten te kopen conform de Postcoderoos regeling. Dit draagt bij aan de betaalbaarheid en zekerheid van de energievoorziening van nu en komt er een bijdrage aan de energievoorziening van de toekomst. 

Toestemming Economische Zaken en Klimaat
Eind maart 2019 heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een ontwerp-instemmingsbesluit genomen voor het winningsplan Weststellingwerf. Het gaat om winning tot het jaar 2038 en om een maximale verwachte hoeveelheid gas van 563 miljoen normaal kubieke meter. 

Vermilion heeft bodemdalingsmetingen uitgevoerd in 1997 (nulmeting), 2006, 2011 en 2017. Op dit moment heeft er één centimeter bodemdaling plaatsgevonden. De verwachte maximale bodemdaling van het gasveld is twee centimeter na de start van de nieuwe productie. Vanaf de start productie (1997) tot en met het einde van de levensduur van het gasveld (2038) wordt de totale bodemdaling, inclusief de samengestelde bodemdaling van omliggende gasvelden, rond de vier centimeter verwacht. Dit heeft geen significante impact en waterschappen vinden dit geen reden voor aanvullende maatregelen.

Geleidelijk en gelijkmatig
Baars: "De bodemdaling verloopt heel geleidelijk en gelijkmatig over de jaren heen. Schade aan gebouwen door bodemdaling is voor zover bekend niet eerder voorgekomen." 

Uit het resultaat van de Seismische Risico Analyse voor het gasveld Weststellingwerf blijkt dat de kans op schade als gevolg van een eventuele aardbeving zeer klein is. Daardoor valt het gasveld Weststellingwerf in Categorie I, de laagste categorie. Het monitoren van de seismische activiteit rondom het Weststellingwerf gasveld wordt gerealiseerd door het KNMI-meetnet.

Deze is in de gemeente Weststellingwerf en omliggende gemeenten uitgebreid door Vermilion met geofoonstations en in 2019-2020 zullen er nog vier worden geplaatst. Beweging in de ondergrond van Nederland kun je live volgen op de website van het KNMI. Op de website www.nlog.nl  – de website van TNO – kun je het winningsplan van Weststellingwerf gedetailleerd terugvinden. 

Meer informatie en contact
Op de website van Vermilion www.vermilionenergy.nl is meer informatie te vinden over de boring. Voor, tijdens en na de werkzaamheden is het bedrijf altijd bereikbaar voor iedereen die vragen heeft, via telefoonnummer 0517 - 49 33 33 en per e-mail op infonl@vermilionenergy.com.

Weststellingwerf Vermilion
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 1 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 22 uur geleden
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
PowerVrouwen terug van weg geweest Verhalen uit de buurt 30 apr, 08:00
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 29 apr, 18:00