Afbeelding
Foto: SROI Fryslân

Goede ‘sociale cijfers’ voor gemeente Súdwest Fryslân

Zorg & Welzijn

Volgens provinciaal coördinatiepunt SROI Fryslân doet de Súdwest-Fryslân het goed met betrekking tot het creëren van werkgelegenheid, werkervaringsplekken en het verbeteren van arbeidsparticipatie voor werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Dit blijkt uit cijfers van het provinciaal coördinatiepunt SROI Fryslân. SROI staat voor Social Return Of Investment. Dit betekent letterlijk “iets teruggeven aan de maatschappij”. Súdwest-Fryslân wil bij opdrachten aan externe partijen dat de opdrachtnemer of leverancier een deel van de opdrachtwaarde investeert in mensen die extra steun kunnen gebruiken bij hun zoektocht naar werk.

SROI kan ook worden ingezet voor specifieke groepen zoals jongeren, ouderen, werkzoekenden zonder startkwalificatie, herintredende vrouwen of stagiaires. Sinds de instelling van het provinciaal coördinatiepunt, in 2017, meldde Súdwest-Fryslân voor een waarde van bijna driekwart miljoen euro (€ 728.946) aan social return projecten aan.

In totaal 54 mensen aan werk geholpen
De opdrachtnemers deden meer dan van hen werd gevraagd, met in totaal € 920.330 aan gerealiseerde verplichtingen. In Súdwest-Fryslân betrof het in totaal 54 personen, van mensen met een uitkering in het kader van de WW of Participatiewet, tot werkervaringsplaatsen voor Wajongers, WIA-WAO’ers en leerlingen in het kader van de BBL, het MBO en HBO.

“Er is vooral meer gedaan op de grote SROI-projecten”, zegt wethouder Gea Wielinga, die ‘arbeidsparticipatie’ in portefeuille heeft. “Zoals de verbouw van het gemeentehuis en het Bestjoershûs aan de Marktstraat in Sneek, de renovatie en verbouw van het stadhuis in Bolsward en de realisatie van Cultuur Historisch Centrum De Tiid, ook in Bolsward.” Alleen bij De Tiid ging het al om dertien mensen. “Een mooi resultaat”, zegt Wielinga. “Voor ons alle reden om te blijven inzetten op SROI.”

Afbeelding
Landstitel Friso Sneek zorgt voor enorme ontlading Sport 23 uur geleden
Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 5 mei, 15:00
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13