Afbeelding
Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen

Súdwest-Fryslân sluit jaar af met plannen voor 249 woningen in 7 kernen

Wonen

SNEEK - Voor zeven woningbouwplannen in Súdwest-Fryslân liggen de ontwerp bestemmingsplannen de komende weken ter inzage. Het zijn plannen die stuk voor stuk in overleg met de kernen tot stand zijn gekomen. In die plannen wordt voorgesteld om 249 nieuwe woningen toe te voegen, verdeeld over Scharnegoutum, Woudsend, IJlst, Folsgare, Stavoren, Makkum en Boazum. 

Dat Súdwest-Fryslân 2023 afrondt met diverse plannen verspreid in de gemeente is geen toeval vindt wethouder Bauke Dam: “We hebben een uitgestrekte gemeente met maar liefst 89 unieke kernen. Dat is bijzonder en tegelijk uitdagend, want je wilt elke kern ontwikkelmogelijkheden bieden, ook op het gebied van woningbouw. Daarbij hebben we te maken met de eigen identiteit van een kern. Goede gesprekken met inwoners over hún eigen leefomgeving zijn daarom van belang. En de ene keer gaat dat gemakkelijker dan de andere. Deze plannen zijn het mooie resultaat van de samenwerking in de diverse kernen.”

De plannen zijn tot stand gekomen in overleg met de verschillende kernen. In Woudsend zaten een aantal dorpsvertegenwoordigers regelmatig aan tafel. En in Scharnegoutum kan het wat betreft dorpsbelang niet snel genoeg gaan. “Het tekent de betrokkenheid van inwoners en tegelijk de urgente vraag naar woningen”, zegt Michel Rietman, wethouder Wonen.

Specifiek gaat het om de projecten Scharnegoutum-Noord, Woudsend It Skar 2, Nij Ylostins in IJlst, Folsgare aan de Wallemadyk, Koepoort Stavoren, Simmerfjild in Makkum en de Boazumerfeart in Boazum.

Woningbouwimpuls draagt bij aan financiële haalbaarheid

De uitdaging bij de ontwikkeling van plannen voor diverse kernen zit in de financiële haalbaarheid. “De hoge bouwkosten afgezet tegen de vraag voor betaalbare woningen is vaak een spagaat waar we uit moeten komen. Zeker voor kleinere woningbouwprojecten is dat een uitdaging.” De Woningbouwimpuls die de gemeente onlangs toegekend kreeg van het Rijk helpt daar wel bij, getuige ook de programmering van deze 249 woningen, waarvan het grootste deel betaalbare woningen betreft.

Omgevingswet

Het is niet geheel toevallig dat deze plannen nu allemaal tegelijk ter inzage gelegd worden. De Omgevingswet die 1 januari ingaat, betekent ook een verandering in het proces voor woningbouwontwikkelingen. Ontwerpplannen die voor 1 januari ter inzage gelegd worden, mogen nog volgens de huidige werkwijze afgerond worden.

De zeven ontwerpbestemmingsplannen liggen de komende weken ter inzage. De reacties op de verschillende plannen worden beoordeeld en waar nodig verwerkt in het definitieve bestemmingsplan per kern. De gemeenteraad stelt het definitieve bestemmingsplan vast.

Afbeelding
Landstitel Friso Sneek zorgt voor enorme ontlading Sport 19 uur geleden
Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 5 mei, 15:00
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15
Afbeelding
Friso Bouwgroep en Gebroeders Sikma blijven trotse sponsoren van VC Sneek Algemeen 27 apr, 11:13