Afbeelding

Súdwest-Fryslân gaat door met succesvolle aanpak SWF Tichtby

Algemeen

SNEEK - In oktober 2022 begon de gemeente Súdwest-Fryslân met de inloopmomenten van SWF Tichtby. Deze aanpak blijkt erg succesvol. Juist voor mensen die voorheen niet snel in contact kwamen met de gemeente, komen langs voor financiële ondersteuning. Elke week zitten medewerkers van SWF Tichtby in verschillende dorpen en wijken om mensen met een lager inkomen persoonlijk te helpen met het aanvragen van verschillende toeslagen en regelingen. Om ervoor te zorgen dat nog meer mensen hier gebruik van gaan maken gaat SWF Tichtby de komende jaren door.

Met SWF Tichtby wil de gemeente het gebruik van de verschillende regelingen verhogen van 40% naar 80%. Het eerste jaar was niet zonder succes. Maar liefst 95% van de mensen die daar recht op hadden, heeft de energietoeslag 2022 ontvangen.

Wethouder Marianne Poelman: “Wat deze aanpak sterk maakt is dat we inwoners persoonlijk benaderen. Inwoners die vorig jaar energietoeslag hebben aangevraagd, komen waarschijnlijk ook in aanmerking voor andere geldpotjes van de gemeente, zoals het Kindpakket en regelingen gericht op duurzaamheid. Inwoners die vorig jaar de energietoeslag hebben ontvangen, hoeven het niet opnieuw aan te vragen. Halverwege december krijgen inwoners hier een brief over.”

Persoonlijke hulp dichtbij huis

Het succes van SWF Tichtby zien we niet alleen terug in het aantal aanvragen, maar ook in de positieve reacties. Inwoners waarderen de persoonlijke benadering en voelen zich gehoord. “Door de vraag te stellen ‘Hoe gaat het met u en redt u het wel?’, kan je voor iemand al een heel verschil maken. Want met weinig geld rondkomen, levert elke dag weer stress op”, zegt Ria, medewerker van SWF Tichtby.

Inwoners in Súdwest-Fryslân kunnen elke week langskomen in verschillende wijken en dorpen en van maandag- tot en met vrijdagochtend in het gemeentehuis in Sneek. De medewerkers van SWF Tichtby zitten hier klaar om inwoners te helpen bij het invullen van formulieren. “Inwoners waarderen het dat we ze persoonlijk helpen en dat ze zo langs kunnen komen zonder afspraak. Voor veel inwoners is het gewoon lastig om dit zelf te regelen. Helemaal nu veel digitaal moet via de website. Daarvoor zijn deze inloopmomenten. Ook kijken we direct of er nog meer geldpotjes zijn waar inwoners gebruik van kunnen maken”, geeft Ria aan.

Check waar je recht op hebt

Sinds kort is het ook mogelijk om eenvoudig online te bekijken waar je recht op hebt. Met een paar vragen kunnen inwoners direct zien van welke regelingen ze gebruik kunnen maken. Deze rekenhulp is te vinden op de website van de gemeente via swf.frl/swf-tichtby.

Afbeelding
Ruim 160 muziek makende kinderen tijdens Instrumenten Doe-dag Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Apollo 8 overrompelt Friso Sneek in heksenketel Sneker Sporthal(1-3) Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Henk uit Sneek deelt zijn ervaringen met duurzaam wonen tijdens een thematour Algemeen 16 uur geleden
Emma Stone and Mark Ruffalo in POOR THINGS. Photo by Atsushi Nishijima. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2023 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek dinsdag 12 maart Cultuur 17 uur geleden
Afbeelding
FMF leidt Friezen op tot burgerexperts in natuurinclusieve energietransitie Duurzaamheid 2 mrt, 12:00
Afbeelding
Landelijke Opschoondag op 23 maart: in iedere Fries zit een Supporter van Schoon Natuur 1 mrt, 08:00
Afbeelding
Meer dan 30.000 vrijwilligers de straat op voor meer buitenspelen Samenleving 29 feb, 12:00
Afbeelding
Persbericht leren computeren Samenleving 29 feb, 08:57