Afbeelding

Súdwest-Fryslân tekent landelijk convenant ‘meeverhuizen hulpmiddelen’

Samenleving

SNEEK - Als een inwoner verhuist, kan dit gevolgen hebben voor het hulpmiddel dat deze cliënt gebruikt. In de huidige situatie betekent een verhuizing vaak dat de cliënt zijn of haar hulpmiddel bij de vertrekkende gemeente, moet inleveren en in de nieuwe gemeente, via een ander kanaal weer hetzelfde middel moet aanvragen. Daardoor moet de cliënt weer een heel aanvraagtraject doorlopen. “Dat is een situatie die voor inwoners onnodig belastend is,” vertelt wethouder Marianne Poelman. “De ondertekening van het convenant zorgt voor een prettige overgangssituatie waarbij de inwoner centraal staat.”

Nieuwe situatie vraagt om goede afstemming 

Verhuizen betekent vaak ook een nieuwe situatie voor de inwoner. Waar in de oude situatie bijvoorbeeld een scootmobiel noodzakelijk is, vanwege de afstand tot voorzieningen, kan dit in de nieuwe situatie anders zijn. Natuurlijk geldt het omgekeerde ook, dat juist in de nieuwe woongemeente meer ondersteuning nodig is. Aan een goede afstemming tussen vertrekkende en nieuwe gemeente was men in Súdwest-Fryslân al gewend. De gemeente probeert daarmee te voorkomen dat de inwoner door de verhuizing in de problemen komt met maatwerkvoorzieningen. Het convenant onderstreept deze werkwijze.

Hulpmiddelen vanuit de WmoZvW of WlZ

In Nederland kunnen inwoners een beroep doen op gemeenten, zorgverzekeraar en Rijk voor het verkrijgen van noodzakelijke mobiliteitshulpmiddelen. Wie welk hulpmiddel verstrekt, is afhankelijk van de woonsituatie en waarvoor het hulpmiddel nodig is. Hulpmiddelen worden niet alleen vanuit de Wmo verstrekt, maar kunnen ook beschikbaar worden gesteld vanuit de Zorgverzekeringswet (ZvW) of de Wet langdurige zorg (WlZ). Om ook dit bij een verhuizing soepeler te laten verlopen, ondertekent de gemeente Súdwest-Fryslân dit landelijke convenant.

Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Grote verschillen in ‘laadpaaldichtheid’ Friese gemeenten Duurzaamheid 8 aug, 20:00
Afbeelding
SLOWTriatlon Waterland van Friesland op zaterdag 10 september Evenement 8 aug, 16:00
Afbeelding
Voor jou, de natuur en de goede doelen Algemeen 4 aug, 12:00
Afbeelding
Súdwest-Fryslân treedt hard op tegen verkoop lachgas Politie 4 aug, 09:30
Afbeelding
Thuisbatterij voor twee op de drie Nederlanders Duurzaamheid 2 aug, 14:00
Afbeelding
Arriva brengt bezoekers met speciale Sneekermeerbus naar Sneekweek Algemeen 1 aug, 11:02
Afbeelding
Publiek geeft tentoonstelling À la campagne in Fries Museum hoog rapportcijfer Cultuur 29 jul, 16:00