Afbeelding
Foto: Collectie Fries Scheepvaart Museum

Symposium ‘Friezen in de admiraliteiten van de Republiek in de Vroeg-Moderne Tijd’

Cultuur

SNEEK - De Werkgroep Maritieme Geschiedenis van de Fryske Akademy organiseert een symposium over ‘Friezen in de admiraliteiten van de Republiek in de Vroeg-Moderne Tijd’ op zaterdagmiddag 3 februari, van 14.00-17.00 uur in het Fries Scheepvaart Museum te Sneek. In vijf lezingen wordt het thema nader uitgewerkt.

In 1597 ontstond er in de jonge Republiek een apart admiraliteitskantoor voor Friesland-Groningen in Dokkum, dat later werd overgeplaatst naar Harlingen. Alhoewel het archief van de Friese admiraliteit door een brand in 1771 goeddeels verloren ging, is de Friese admiraliteit als organisatie en institutie diepgaand bestudeerd. Anders ligt dit voor de betrokkenheid van Friezen in en bij de Admiraliteiten in de Nederlanden en in het buitenland. Om die reden kiest de werkgroep Maritieme Geschiedenis van de Fryske Akademy voor haar 12de symposium de invalshoek van van Friezen en hun maritieme loopbanen in dienst van de gewestelijke admiraliteiten van de Republiek. In de lezingen zullen de sprekers hun licht laten schijnen over thema’s die verband houden met de loopbanen van zowel tot nu toe bekende Friese bevelhebbers als bemanningen in binnen- en buitenland, betrokken bij zeeslagen, kapingen in oorlogstijd van koopvaarders tot convooien, en met kunsthistorisch en materiële aspecten van de Friese Admiraliteit.

Vijf lezingen

De sprekers die aan het woorden komen zijn: Hugo ter Avest (Hannemahuis Harlingen) over De materiële restanten van de Admiraliteit in Friesland; Anna Verhoog (Universiteit Leiden): Neerlands hoop in bange dagen: de vergeten Friese kapitein Adriaan de Roock; Nykle Dijkstra (Historisch Centrum Leeuwarden) & Hans Zijlstra (SneuperDokkum) Jeppe Nittes uit Dokkum en de vlag van de Zilvervloot; Peter Swart (Westfries Archief Hoorn) Friese matrozen op het oorlogsschip Huis te Warmelo en Hanno Brand (Fryske Akademy) Friese koopvaarders in het gekaapte eskader van Van Bylandt in de aanloop tot de 4de Engelse Oorlog.

De kosten voor het symposium bedragen € 17,50, dit is inclusief een bezoek aan het Fries Scheepvaart Museum. Voor leden/donateurs van de Fryske Akademy of Museumkaarthouders zijn de kosten € 15,00. Aanmelden kan via het Fries Scheepvaart Museum (www.friesscheepvaartmuseum.nl/symposium).

Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 10:00
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 16 mei, 15:00
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 16 mei, 12:00
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 16 mei, 10:00
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00