Tiny Hoekstra vorig seizoen.
Tiny Hoekstra vorig seizoen. Foto: Dijks Media / Marcel ter Bals

Friese voetbalsters spelen hoofdrol in Champions League wedstrijd

Sport

AMSTERDAM - Op woensdag 15 november speelde voor het eerst een Nederlandse club mee in een groepsfase van de Champions League voor vrouwen. Ajax, die vorig seizoen in de Eredivisie als winnaar uit de bus kwam, stunt verrassend tegen grootmacht Paris Saint-Germain, die de afgelopen vier jaar al drie keer de finale van het internationale toernooi speelde. Ze wonnen de wedstrijd in de Johan Cruyff Arena met 2-0 en in die winst waren de hoofdrollen weggelegd voor de twee Friese spelers in de basis van Ajax; Tiny Hoekstra en Sherida Spitse.

Van tevoren waren de verwachtingen voor deze historische wedstrijd gematigd. Ajax, met een jonge ploeg en weinig internationale ervaring, moest het opnemen tegen Paris Saint-Germain, een ervaren team met veel internationals (waaronder Oranje Leeuwin Jackie Groenen) die de afgelopen jaren steeds heel ver kwamen in de Champions League. Mede dankzij dit verwachtte machtsverschil begon Ajax voorzichtig aan de wedstrijd. Het team uit Parijs nam dan ook het voortouw en wist een aantal keer dichtbij een goal te komen. Toch lukte het hen niet om hun kansen af te maken. 

1-0 dankzij Tiny Hoekstra

Voor Ajax ontstond er gaandeweg ook ruimte. Rond de dertigste minuut brak de Amsterdamse aanval door en vond Romée Leuchter, één van de belangrijkste spelers voor Ajax, Nadine Noordam. Haar harde schot op het doel van PSG werd nog geblokt door Franse keepster Constance Picaud, maar de bal stuitte af en kwam voor de voeten terecht van Friese voetbalster Tiny Hoekstra. Vanuit een moeilijk hoek schoof ze de bal koelbloedig binnen en bracht daarmee de ajacieden op een 1-0 voorsprong

In het seizoen 2021/22 maakte Tiny Hoekstra de overstap van sc Heerenveen naar de Amsterdamse club om te voetballen op een hoger niveau. De 1-0 in de Champions League tegen PSG is voor de Friezin haar eerste goal in het rood-wit én het eerste goal dat een Nederlandse club maakt in de UEFA Women’s Champions League.

2-0 dankzij koelbloedige Sherida Spitse

Na de 1-0 bleven de Ajacieden jagen op een grotere voorsprong en kwam de 16-jarige Lily Yohannes heel dichtbij. Niet lang daarna ging de bal op de stip na een domme overtreding van PSG-verdedigster Clare Hunt op Ashleigh Weerden. Sherida Spitse, de meest ervaren speelster van het elftal van trainer Suzanne Bakker, schoot de penalty koelbloedig binnen. 2-0 voor Ajax. 

Tweede helft blijft doelpuntloos

Hoewel de tweede helft uiteindelijk doelpuntloos bleef, was het zeker niet saai. Zowel Ajax als PSG komen regelmatig dichtbij een doelpunt. Zowel Yohannes, Weerden en Tiny Hoekstra krijgen hun kansen en aan de andere kant veroorzaakt PSG-speelster Chawinga het meeste gevaar. De 2-1 leek rond de zeventigste minuut even onvermijdelijk. Jade Le Guilly haalde uit, maar keepster Regina van Eijk wist de bal met een krachtige redding net van de lijn te pakken. Net voor tijd scoorde Tiny Hoekstra nog bijna 3-0, maar ze kreeg de bal net niet binnen. 

Met een uiteindelijke stand van 2-0 mag Ajax zeer trots zijn. 

Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel 17 mei, 10:00
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 16 mei, 15:00
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 16 mei, 12:00
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 16 mei, 10:00
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00