Afbeelding

Wijk Eiland, Sneek gaat op de schop: sloop, nieuwbouw en extra huurwoningen.

Algemeen

SNEEK - Gemeente Súdwest-Fryslân en woningcorporatie Elkien maken de wijk Het Eiland in Sneek klaar voor de toekomst. Als de gemeenteraad op 14 maart instemt met het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan, kan Elkien het plan uitvoeren. Elkien sloopt dan de 322 oude huizen en bouwt er ongeveer 386 moderne, sociale huurwoningen voor terug. 

Extra sociale huurwoningen

“Het Eiland is een prachtlocatie op steenworp afstand van het centrum van Sneek. We hebben een tekort aan sociale huurwoningen in heel Nederland, maar zeker ook in onze gemeente. Ik ben enthousiast dat we op het Eiland samen met Elkien de sociale huurwoningen niet alleen verbeteren maar er ook ongeveer 60 extra huurwoningen aan toe kunnen voegen. Hiermee komen we tegemoet aan de wens van onze inwoners voor meer sociale huurwoningen in Súdwest-Fryslân. Wel moeten we met uitbreiding goed kijken naar parkeeroplossingen en voldoende groen in de wijk zodat het fijn wonen blijft op Het Eiland.” Vertelt wethouder Michel Rietman.

Elkien investeert fors in de gemeente Súdwest-Fryslân

Directeur-bestuurder Peter van de Weg van Elkien: “Wij investeren de komende jaren fors in de gemeente Súdwest-Fryslân. Naast 384 woningen op Het Eiland, realiseren we 28 appartementen op Het Perk in Sneek in 2024. Elkien vindt het belangrijk bij te dragen aan een betere wereld. Beide projecten voldoen dan ook volledig aan de huidige eisen voor duurzaamheid. Dat geldt natuurlijk ook voor de 222 woningen die we dit jaar in Sneek verbeteren.”

Eerste woningen halverwege 2024 gesloopt

Omdat Elkien zoveel huizen sloopt en opnieuw bouwt, is het gebied opgedeeld in vier delen. Van mei tot juli 2024 worden in deel 1 de oude huurwoningen (circulair) gesloopt. Daarna wordt fundering aangelegd zodat begin 2025 de nieuwbouw al start. De sloop van het tweede deel staat gepland in 2025. Zo wordt stap voor stap de komende jaren een groot deel van de woningen van Elkien op Het Eiland opnieuw gebouwd.

Overlast in en om de wijk 

De sloop en nieuwbouw zorgt voor overlast in de wijk en op de route naar de wijk. Wanneer het uitvoeringsplan klaar is, stemt Elkien dit met bewoners en omwonenden af. Met het bestuur van de Bonifatiusschool en de kinderopvang heeft Elkien al overleg. Elkien wil de overlast van de sloop en nieuwbouw zoveel mogelijk beperken. Daarom is ervoor gekozen om waar mogelijk prefab woningen te bouwen. Dan zijn er minder verkeersbewegingen van en naar Het Eiland.

Parkeren, groen en duurzaam verwarmen

De gemeente ziet deze ingrijpende herbouw als kans om de wijk ook verder goed in te richten. Bijvoorbeeld door naast woningen de straten logisch aan te leggen zodat er voldoende ruimte is voor parkeerplaatsen, wandelpaden en groen. Ook onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor een warmtenet in deze wijk. Daarmee kunnen bewoners hun huizen duurzaam verwarmen. De nieuwe woningen op het Eiland zijn goed geïsoleerd en daarmee erg geschikt voor deze manier van verwarmen.

De huidige locatie van het museum.
Verhuizing van het Modelspoor Museum gaat niet door Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Landstitel Friso Sneek zorgt voor enorme ontlading Sport 6 mei, 09:38
Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 5 mei, 15:00
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15