Een impressie van tijdelijke woningen, dit zijn niet de exacte voorgestelde woningen.
Een impressie van tijdelijke woningen, dit zijn niet de exacte voorgestelde woningen.

Tijdelijke woonwijk voor 150 huishoudens op voormalig manegeterrein Sneek

Wonen

SNEEK - De gemeente Súdwest-Fryslân wil op de plek van het manegeterrein in Sneek 150 tijdelijke woningen bouwen voor onder andere starters en mensen die al langer wachten op een huurwoning. De gemeenteraad neemt hier op 21 december een besluit over. 

De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de invulling van het manegeterrein en verschillende scenario’s bij de hand gehad. “Tijdelijke woningen zijn een logische invulling en bieden op korte termijn mogelijkheden voor woningzoekenden voor wie het nu lastig is een plekje te vinden”, licht Michel Rietman, wethouder Wonen toe.

Huurwoningen voor verschillende doelgroepen

De tijdelijke woningen die hier komen, zijn huurwoningen voor sociale huur, middenhuur en de vrije sector. Dit betekent een buurt voor verschillende doelgroepen: stellen die graag willen samenwonen, mensen die kleiner willen wonen en bijvoorbeeld starters die nog bij hun ouders wonen en een plekje voor zichzelf zoeken. De gemeente gaat maximaal 24 van de 150 woningen beschikbaar stellen voor statushouders; mensen met een verblijfsvergunning die een eigen plekje zoeken. De tijdelijke woningen kunnen snel worden gebouwd en zorgen voor een doorstroming in de woningmarkt.

Directe omgeving nauw betrokken 

De gemeente betrekt ook de directe omwonenden over het plan voor de nieuwe buurt. “We hebben als buurt een plan en tekening gemaakt, met hulp van architectenbureau Wijbenga-Tromp uit Sneek. Misschien een beetje ongewoon, maar de gemeente was er heel positief over. We vinden het belangrijk dat alle buurten en het groen in de omgeving goed bij elkaar passen”, zegt Marc Orth namens de omwonenden.

Ebel Koppen, voorzitter van tennisvereniging NOMI vult aan: “De plannen zien er veelbelovend uit. Niet alleen is dit een stimulans voor de hoognodige woningbouw, ook geven zij uitzicht op een acceptabele ruimtelijke inrichting van dit gedeelte van de stad. De sfeer van openheid en wederzijds vertrouwen waarin het overleg tussen gemeente, bewoners en NOMI is gevoerd, wordt door ons als bestuur zeer gewaardeerd.”

De gemeente wil er een groene, duurzame buurt van maken waar het fijn wonen is. De locatie ligt aan de rondweg en de binnenstad met alle voorzieningen is goed bereikbaar. Het is de bedoeling dat de 150 tijdelijke woningen er eind 2024 staan.

De huidige locatie van het museum.
Verhuizing van het Modelspoor Museum gaat niet door Cultuur 15 uur geleden
Afbeelding
Landstitel Friso Sneek zorgt voor enorme ontlading Sport 6 mei, 09:38
Micheal Ward and Olivia Colman in the film EMPIRE OF LIGHT. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved.
Filmhuis Sneek vertoont dinsdag 14 mei de prachtige film Empire of Light van Sam Mendes. Cultuur 5 mei, 15:00
Afbeelding
Prolongatie landskampioenschap Friso Sneek lonkt Sport 3 mei, 15:00
Afbeelding
Friso Sneek deelt ferme tik uit tegen VV Utrecht in afgeladen Sneker Sporthal Sport 29 apr, 09:09
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Relaxte sfeer bij Friso Sneek na donderdagtraining Algemeen 27 apr, 11:15