Afbeelding

Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren helpen watersportsector tegen cybercriminaliteit

Algemeen

SNEEK - Gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân zetten zich in om de watersportsector weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit. Daarom organiseren de gemeenten samen de ‘City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime’. Burgemeesters Fred Veenstra (gemeente De Fryske Marren) en Jannewietske de Vries (gemeente Súdwest-Fryslân) gaven donderdag 8 december het startsein van deze citydeal bij watersportondernemer ‘Rufus aan het Water’ in Broek. Ondernemers in beide gemeenten krijgen een cyberscan aangeboden om digitale criminelen buiten de deur te houden. 

“Feiligens is al lang net mear allinnich de fysike feiligens op ‘e dyk. Digitale kriminaliteit groeit en in soad bedriuwen witte noch net hoe’t sy harren dêr goed tsjin wapenje kinne. Ek yn de wettersportsektor spilet dit. Earder koene agraryske bedriuwen al in cyberscan oanfreegje, no is it tiid foar de wettersportsektor. Sa meitsje wy ús gemeente stap foar stap digitaal feiliger”, aldus burgemeester Jannewietske de Vries van de gemeente Súdwest-Fryslân.

Burgemeester Fred Veenstra (gemeente De Fryske Marren): “Beide gemeenten hebben grote watersportgebieden met veel watersportbedrijven, zoals: (jacht)havens, aanleg- en stallingsplaatsen en boten-verhuurbedrijven. Deze bedrijven behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB) waarvan bekend is dat zij vaker dan gemiddeld slachtoffer zijn van digitale criminaliteit. Daarom is het belangrijk om onze watersportondernemers weerbaarder te maken tegen digitale criminaliteit.”

Cyberscan

Voor de watersportsector is er specifiek een cyberscan gemaakt. De scan is gericht op de risico’s die spelen in deze sector. Watersportondernemers uit de gemeenten krijgen een uitnodiging en kunnen gratis meedoen. Iemand komt langs en kijkt naar de computersystemen. De ondernemer krijgt tips en een rapport om de digitale weerbaarheid te vergroten. Denk aan het updaten van systemen of het wifi-netwerk beter beveiligen.

Informeren en wapenen

Om de digitale weerbaarheid van de watersportondernemers te vergroten worden er de komende twee jaar diverse informatiesessies, webinars, evenementen en cyber roadshows, georganiseerd. De bijeenkomsten hebben als doel om de watersportsector beter te informeren en wapenen tegen de gevaren van cyberaanvallen. De aftrap van 8 december was de eerste bijeenkomst.

Samenwerking tussen meerdere partijen 

Deze City Deal is een samenwerking met HISWA-RECRON, de waterpolitie, digitale wijkagenten, PVO Noord-Oost, ROC Friese Poort, ROC Friesland College, MKB Cyber Campus en toeleveranciers in de sector. In heel Nederland werken gemeenten, maatschappelijke partners en Rijksoverheid samen in zogenoemde City Deals. In City Deals worden concrete samenwerkingsafspraken verankerd met als doel om de groei, innovatie en leefbaarheid in de Nederlandse steden te versterken. Meer informatie over City deals vindt u op de website van Agenda Stad: www.agendastad.nl/city-deals.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Friso Sneek treft runner up Draisma Dynamo in halve finale Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Ontdek Kinderdans bij Kunstencentrum Atrium! Cultuur 17 apr, 10:48
Afbeelding
Visles op OBS de Oudvaart Sneek Algemeen 15 apr, 08:48
Afbeelding
Aantal Friese woningen met zonnepanelen in 2,5 jaar tijd toegenomen met 81,2% Duurzaamheid 12 apr, 08:00
Afbeelding
Herdenk op 4 mei bij het Kazemattenmuseum Verhalen uit de buurt 11 apr, 12:00
Afbeelding
Bijna kwart Nederlanders heeft probleem met stoelgang Gezondheid 11 apr, 10:00
Afbeelding
Dieuwke Kramer uit Sneek maakt debuut als presentatrice bij Tijd Voor Volleybal Sport 10 apr, 15:49