Nog steeds glad her en der in provincie Friesland | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Sneek en omstreken
woensdag 20 januari, 2021 17:05
Logo rondomvandaag.nl/Sneek
Voorbeeld van een spekgladde weg in een woonwijk, in dit geval in Mantgum de straat De Mielgong. De foto is vanmorgen iets voor elf uur genomen, het was er nog steeds spekglad.
Voorbeeld van een spekgladde weg in een woonwijk, in dit geval in Mantgum de straat De Mielgong. De foto is vanmorgen iets voor elf uur genomen, het was er nog steeds spekglad. (Foto: Johan Vogelzang)

Nog steeds glad her en der in provincie Friesland

Vannacht en vanmorgen zijn er verschillende ongelukken geweest in de provincie, vanwege de gladheid. Op dit moment is het op sommige plekken nog steeds glad voor het verkeer, dus uitkijken is belangrijk. Aanpassen van de snelheid eveneens.


Het KNMI heeft code oranje voor de gladheid om 11.17 uur beëindigd, vanwege lokale gladheid in het midden en zuiden van het land geldt daar nog code geel. Dat wil overigens niet zeggen dat er in Friesland geen gladden wegen meer zijn, want op die plekken waar nog geen zon heeft geschenen kan het nog wel even glad blijven vandaag (zie foto).

Verschillende glijpartijen geweest in provincie

Een overzicht van Omrop Fryslân leert dat er bij Oerterper Fallaat in Drachten verschillende scooters onderuit gingen, dat er op de rotonde bij de Lavendelheide een bestuurder door ambulancepersoneel werd gecheckt nadat diegene onderuit was gegaan met zijn voertuig. Ook zijn er glijpartijen van auto’s geweest in Burgum, bij Grou, de Himrik, Hilaard en Leeuwarden.

Let op in woonwijken en op plattelandswegen

De doorgaande wegen zijn goed gestrooid vannacht. Het is vooral opletten op asfaltwegen in woonwijken waar nog niet is gestrooid, zoals onder andere in het dorp Mantgum waar de asfaltlaag in de nieuwbouwwijk niet waterdoorlatend is en een spekglad ijslaagje ontstaat wordt zodra het ijzelt. 

Omdat het ‘s ochtends lang duurt voordat de zon er grip op heeft - het duurt even voordat de zon over de huizen kan klimmen en het ijs kan ontdooien - blijft het daar vaak nog tot laat in de ochtend of begin van de middag glad. Pas ook op bij landbouwweggetjes in de provincie die geen prioriteit als doorgaande weg hebben.

Meer berichten