Yvonne maakt wat je maar wilt
Yvonne maakt wat je maar wilt Foto: Pauline van Bezooijen

Yvonne’s eigengemaakte sieraden doen het goed

Zakelijk

Burgh-Haamstede – De veertienjarige Yvonne van Boven maakt zelf sieraden. Ze heeft inmiddels al zoveel gemaakt, dat de hele familie, alle buurvrouwen en bekenden van bekenden armbandjes, oorhangers of kettingen van YVBjewellery hebben. Daarom laat ze nu aan iedereen weten en zien wat ze zoal bedenkt.

Op haar facebookpagina staan foto’s met de nieuwste exemplaren. “Maar ik zou ook graag een verkooppunt in de buurt hebben, zodat mensen ze kunnen zien en kopen, in plaats van dat ze het moeten bestellen bij mij.” Yvonne is zo’n twee jaar geleden écht begonnen met gekochte kralen en andere haakjes, beestjes, fietsjes en schelpjes. “Daarvoor haalde ik weleens dingen uit elkaar die mijn moeder gemaakt had, want die knutselde van alles.” Ook haar moeder heeft het niet van een vreemde: “Zij heeft het weer van mijn oma. Daar heb ik trouwens ook mooie glazen kralen bij uitgezocht.” Naast sieraden maken, schildert Yvonne, het liefst op doekjes met een bijzondere vorm of afmeting.

Match van kleuren

De eerste gekochte materialen waren van ‘speelgoedkwaliteit’, tegenwoordig koopt Yvonne heel bewust in via sites van bekende hobbywinkels. “Ik maak een selectie van materialen die ik zelf mooi vind, maar let ook op kleuren en voorwerpen die bij de mode van het seizoen passen. Het moet matchen.” Veel ideeën haalt ze van Pinterest, maar ook uit de omgeving, zoals de schelpenhangers. “Ik vind oorbellen en kettingen het leukst om te maken. Mijn broer soldeert meestal de slotjes of haakjes vast.”

Priegelwerk

Soms moet broerlief even wat langer wachten voor hij het sieraad draagklaar kan maken. Yvonne schiet in de lach: “Soms heb ik bijna een armbandje klaar, dan wil ik het haakje er aanzetten, priegelwerk hoor, en dan schiet het los! Alle kralen op de grond, zoals je weleens in films ziet. Balen, maar soms ook wel erg grappig.” Inmiddels heeft ze voor zichzelf en haar naaste omgeving zoveel sieraden gemaakt, dat het eigenlijk genoeg is: “Maar het is zo leuk om te doen en ik zie iedere keer weer nieuwe dingen die ik wil maken, en ik maak ook op verzoek. Daarom ben ik begonnen met een speciale facebookpagina, ik wil nog een website maken, of laten maken. Misschien is er een winkel hier die mijn sieraden wil verkopen.” Yvonne is te vinden op facebook: YVBjewellery.

Door Pauline van Bezooijen

Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk