De brug in Warten, die voorlopig nog door een brugwachter ter plaatse zal worden bediend.
De brug in Warten, die voorlopig nog door een brugwachter ter plaatse zal worden bediend. Foto: Website dorp Warten

Invoering afstandsbediening brug Warten opgeschort

Politiek

WARTEN - De invoering van bediening op afstand, voor de brug van Warten, is opgeschort. De brug in het dorpscentrum wordt voorlopig nog door de eigen brugwachter bediend. Het is nu financieel niet haalbaar om de bediening aan te sluiten op de centrale brugbediening door de provincie, meldt de gemeente Leeuwarden.

De gemeenteraad heeft in november 2020 om een onderzoek gevraagd naar een alternatief voor de centrale brugbediening, waartoe in 2015 was besloten. Voor de hiervoor noodzakelijke aanpassingen aan de brug in de Hoofdstraat bleek in Warten onvoldoende draagvlak.

Uit onderzoek van gemeente en provincie blijkt nu dat zonder een goed alternatief het niet aansluiten van de brug op de centrale brugbediening jaarlijks €60.000 kost (salariskosten brugwachter). Daarboven komen nog eenmalige aanvullende kosten van rond de €250.000.

Uit een eerste onderzoek blijkt een eventuele aansluiting van een andere brug op de centrale bediening binnen de door de raad in 2015 geformuleerde voorwaarden niet haalbaar. Verder is door nautisch onderzoek bij de voorbereiding van de werkzaamheden aan de brug gebleken dat ook bij lokale bediening aanpassingen rondom de brug nodig zijn.

Om de voorgaande redenen hebben burgemeester en wethouders besloten de eerder geplande aansluiting van de brug op de centrale brugbediening door de provincie voorlopig stil te leggen.  Zo kan eerst worden bekeken of er mogelijk één of meer andere bruggen in gemeente Leeuwarden op afstand bediend kan worden. 

Daarmee kunnen enerzijds de afgesproken doelen van tolgeld en pauzevrij bedienen in Warten behouden blijven, en anderzijds negatieve kosteneffecten voor gemeente zoveel mogelijk beperkt worden. Ook wil de gemeente in samenwerking met het dorp een besluit nemen over de aanpassingen die verder aan de brug nodig zijn.

Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 48 minuten geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 14 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 16 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 19 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 22 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek gisteren