Afbeelding

Zo helpt de overheid bedrijven en zzp’ers

Algemeen

Ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zorgen dat er tientallen miljarden vrijgemaakt worden om bedrijven en werknemers in Nederland te behoeden van de gevolgen van het coronavirus (COVID-19). Er komt een noodloket voor sectoren die hard zijn getroffen door de corona-maatregelen en het inkomen van zzp’ers zal aangevuld worden.

Wat wordt er gereserveerd?
Minister Hoekstra vertelde over "tientallen miljarden” en verwacht dat het komende kwartaal zeker 10 tot 20 miljard kwijt te zijn aan het noodpakket. "Maar dat hangt ook af van het aantal ondernemers dat gebruik gaat maken van de regelingen", Zei hij in de persconferentie.

In ieder geval; er is geen maximumbedrag dat beschikbaar wordt gesteld. De komende drie maanden zit er wel genoeg geld in de pot. Als de coronacrisis aan blijft houden tot in de tweede helft van het jaar zullen er wellicht nog grotere maatregelen genomen moeten worden. Hierover zijn geen details vrijgegeven.

Waar heb je recht op als jouw zaak getroffen is door de corona maatregelen?
In elk geval op de verruiming van de regeling voor werktijdverkorting

Wat (was?) werktijdverkorting?
Bedrijven mogen onder bijzondere omstandigheden (zoals nu met het coronavirus) de werktijd van hun personeel verkorten. Dit is alleen toegestaan als een bedrijf gedurende minimaal 2 en maximaal 24 weken, minstens 20% minder werk heeft. Als jij bij zo'n bedrijf werkt, heeft dit gevolgen voor je.

Wanneer jouw zaak of onderneming de negatieve effecten van de coronacrisis ervaart, heb je in ieder geval recht op het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. Dit is een nieuwe naam voor de verruiming van de regeling voor werktijdverkorting. Naast de nieuwe naam wordt deze ook flink verruimd. Voorheen nam de overheid maximaal 70 procent over van het salaris over. In de nieuwe regeling wordt dat verhoogd naar maximaal 90 procent. De voorwaarden die hiervoor gelden zijn wel dat er niemand ontslagen wordt, de lonen doorbetaald worden en dat er sprake is van een omzetverlies van zeker 20 procent sinds 1 maart.

Wanneer je al een aanvraag ingediend hebt voor werktijdverkorting dan hoef je dat niet nog eens te doen. Oude aanvragen worden veranderd zodat ze passend zijn voor de nieuwe regeling. De oude regeling is stopgezet. Er wordt door het UWV gewerkt aan een aparte website en loket om dit zo snel mogelijk op poten te zetten.

Straks kan je ook terecht bij het zogenoemde noodloket. Daar kunnen ondernemers die nu het zwaarst worden getroffen terecht. Bedrijven in de horeca, de culturele sector en de evenementen- en reisbranche krijgen een directe tegemoetkoming van 4000 euro. Het kabinet komt nog met een lijst sectoren. Dit loket moet ook nog worden geopend

Zzp’ers zonder inkomen, hoe zit dat?
Wanneer je last hebt van de coronacrisis, kan je terecht bij de gemeente. Zij hebben een tijdelijke regeling waarmee zzp'ers voor een periode van drie maanden een aanvulling krijgen voor levensonderhoud. Deze regeling vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet terugbetaald te worden. De vermogens- en partnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt. Daardoor hoeven zelfstandigen niet hun spaargeld te gebruiken en kunnen ze ook een uitkering krijgen wanneer hun partner wel nog inkomen geniet. Er is sprake van een versnelde procedure om voor deze inkomstenondersteuning in aanmerking te komen.

De regeling geldt met terugwerkende kracht, vanaf 1 maart 2020. Minister Koolmees adviseerde zzp’ers niet gelijk naar de gemeente te gaan na het horen van dit nieuws, want het kost tijd om dit op te zetten. Er wordt betoogd om nadere berichtgeving af te wachten.

Hoe zit het voor de mensen die niet in aanmerking komen voor het noodpakket maar wel geraakt zijn door de coronacrisis?
Er wordt benadrukt dat het noodpakket in eerste instantie focust op bedrijven die nu het hardst worden getroffen door de maatregelen, zoals de horeca. Het goede nieuws is dat men ook zegt dat dit pakket nooit stil staat. De regelingen kunnen dus worden uitgebreid en aangepast, zodat ze blijven doen waarvoor ze zijn ingesteld: de impact die het coronavirus op de economie heeft zoveel mogelijk beperken door zo veel mogelijk bedrijven en banen veilig te stellen.  

Hoe zit het met belasting?
Die hoef je, als ondernemer, vooralsnog niet te betalen Getroffen ondernemers hoeven de komende drie maanden nog geen belasting te betalen. Verder kunnen ondernemers uitstel van belasting aanvragen, hiervoor hoeft ook niet gelijk bewijsmateriaal meegestuurd te worden. 

De invordering stopt dan. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald. De Belastingdienst heeft een speciale informatiepagina over het coronavirus in het leven geroepen op hun website.  

Het kabinet wil verder om tafel met gemeenten om de heffing van toeristenbelasting voor nu te stoppen en de al opgelegde aanslagen van bedrijven in te trekken.

Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 29 minuten geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 3 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 6 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 8 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 10 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column gisteren
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00