Met onze tips heb je straks ook zo'n gave gallery wall in je huis.
Met onze tips heb je straks ook zo'n gave gallery wall in je huis. Foto's: Desenio

Hoe maak je een gallery wall?

Wonen

Je wilt wat anders in je interieur, maar hebt geen zin om weer de verf- of behangkwast erbij te pakken. Met een gallery wall hoeft dat niet. Heb je nog een mooie lange of hoge wand in je hal, woon- of slaapkamer die je nu niet gebruikt, dan maakt je met dit stappenplan daarvan de eyecatcher in je interieur.

Wat is een gallery wall?

Het is de Engelse benaming (en onder de interieurlovers een ingeburgerd begrip) voor een wand met lijsten met verschillende prints, foto’s en afbeeldingen. Doordat je op een stuk muur allerlei schilderijlijsten bij elkaar hangt, krijg je een indrukwekkend geheel vandaar ook de verwijzing naar een gallery. Je kan het ook zien als een collage van je lievelingswerken. Het transformeert een normale, saaie muur, tot een focuspunt in je huis waarmee je karakter en persoonlijkheid terugbrengt naar je woonruimte.


Hoe maak ik een gallery wall?

De eerste stap is het bepalen van die plek in huis die van jou wel in de spotlights mag staan. In principe kan je op iedere muur een gallery wall inrichten. Maar houd wel rekening met het feit dat zo’n collage best druk kan ogen. Zorg er dus voor dat het een plek is waar verder weinig omheen of boor staat als afleiding. Een lange wand in de woonkamer kun je bijvoorbeeld perfect doorbreken met een gallery wall.

Waar begin ik bij het maken van een gallery wall?

Het lijkt misschien intimiderend zo’n muur vol prachtige schilderijen, foto’s en illustraties. Maar laat je niet afschrikken door wat je op Pinterest of bij VT Wonen ziet. Gebruik het vooral ter inspiratie. Interieurblogger Mindy Schroor uit Drachten vertelt dat ze ooit begon met vier schilderijtjes. “Dat vormde de basis en die ben ik langzaam gaan uitbreiden. Een gallery wall is niet iets dat je in één keer koopt. Het is echt een verzamelproces, waarbij je soms iets nieuws toevoegt en iets weghaalt waar je op uitgekeken bent”, aldus Mindy.

Experimenteer met verschillende stijlen

Het gaat er om dat je jouw favoriete stukken bij elkaar brengt die jouw persoonlijkheid naar voren brengt. Experimenteer met verschillende stijlen en soorten kunst. Of je nou kiest voor kleurrijke drukke patronen, abstracte schilderijen, quotes, kindertekeningen of je favoriete foto’s: niks is verkeerd zolang jij het mooi vindt.

Maak een indeling voor je gallery wall

Als je bedacht hebt waar in huis je je schilderijtjes wilt op gaan hangen, kun je twee dingen doen. De muur opmeten en op papier een opzet maken van een indeling. Vervolgens kun je de silhouetten met masking tape of washi tape op de muur plakken zodat je een idee hebt van hoe het eruit komt te zien. Je kunt ook op de grond gaan schuiven met de lijsten zelf. Ook dan kun je de ruimte van de muur afbakenen en daarbinnen gaan spelen met welke afbeelding je waar op hangt. Let daarbij op dat de lijsten niet te dicht op elkaar hangen, anders kan het snel te druk en rommelig ogen. Maar houd ook niet te veel afstand. Het meest ideaal is wanneer je overal hetzelfde aantal centimeters afstand houdt. Ben je tevreden met je opzet, maak dan een foto ter geheugensteuntje zodat je weet wat waar hangen moet.


Speel met kleur

Je kunt voor een rustige gallery wall kiezen die matcht met de rest van je huis. Zwart-wit, aardetinten of juist die kleuren accentueren die in je huis voorkomen. Je kunt voor één thema gaan: illustraties, reizen of botanisch. Vind je het moeilijk? Je kunt ook een samengestelde posterset kopen. Keuze genoeg. Denk daarnaast ook na over de lijsten die je gebruikt. Je kunt voor alles dezelfde frames gebruiken, maar het is leuker om te spelen met vorm, grootte, kleur en materiaalsoort. Leg vooral niet te veel druk op je zelf. Het hoeft niet perfect, het gaat erom dat jij er blij van wordt.

Weten hoe je een prachtige gallery wall maakt zonder veel geld kwijt te zijn? Hou deze site in de gaten voor budgettips.

!
Afbeelding
Weerman Piet Paulusma (65) overleden aan de gevolgen van kanker Algemeen 21 mrt 2022, 12:00
Afbeelding
Friesland doet onderzoek naar contract met Russisch Gazprom Algemeen 25 feb 2022, 18:00
Afbeelding
Bloeizone Fryslân Tour brengt vrouwelijke wielertop naar Friesland Sport 24 feb 2022, 20:00
Afbeelding
Deze dertien Friezen zijn actief op de Olympische Winterspelen 2022 Sport 4 feb 2022, 12:00
Afbeelding
Column Linda: Scheiden, stress en toch in balans. Hoe dan? Column 5 jul 2021, 12:00
Afbeelding
Is Leeuwarden klaar voor Marleen Stoelwinder? Cultuur 29 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Gemeente Ooststellingwerf wordt dementievriendelijk Gezondheid 21 jun 2021, 12:00
Afbeelding
Redacteur Melissa probeert Calendar Blocking Gezondheid 11 jun 2021, 16:58

Meest gelezen

WonenWonen

Meeste reacties

Zakelijk