Afbeelding
Foto: Peter de Jong

Smids en Schakel Accountants en Adviseurs helpt werknemers als het gaat om rechten en plichten

Zakelijk

LEEUWARDEN - Sta jij wel eens stil bij de rechten en plichten die je hebt als werknemer? Niet? Niks om je voor te schamen, want je bent zeker niet de enige. Vele mensen die werken in loondienst, hebben geen idee waar ze recht op hebben bij een eventueel conflict met de werkgever. Gelukkig zijn er dan ook partijen gespecialiseerd op dit vlak, zoals fullservice kantoor Smids en Schakel Accountants en Adviseurs in Leeuwarden. Werknemersadvies vormt een onderdeel van Smids en Schakel; wat kun je bijvoorbeeld doen als je langdurig ziek bent en waar heb je allemaal recht op bij een ontslag? Stephan Dijkstra is adviseur bij Smids en Schakel en legt uit wat het kantoor voor werknemers kan betekenen. 

Werknemersadvies.nl 

“Als je een juridisch conflict hebt met je werkgever, kan de stap naar een advocaat best lastig zijn”, begint Stephan zijn verhaal. “Daarom hebben we met Smids en Schakel werknemersadvies.nl in het leven geroepen. Je kunt hier als werknemer laagdrempelig advies inwinnen over de rechten en plichten die je hebt, zonder daarbij direct een advocaat in te schakelen. Wij kunnen je met onze deskundigheid verder op weg helpen.” Wel zegt hij er eerlijk bij dat dit alleen kan als je werkgever geen klant is bij het kantoor. 

Hulp in onzekere periode

Stephan benadrukt dat een ontslag of langdurend ziekteverzuim logischerwijs veel onzekerheid met zich mee brengt. Onwetendheid is dan extra vervelend. “Het is een periode waarin mensen best wel bang kunnen zijn. Als je dan niet precies weet welke regelgeving voor jou van toepassing is, geeft dat ook nog eens stress. Wij helpen mensen om de CAO’s -die vaak best moeilijk leesbaar en voor iedere sector weer anders zijn- in begrijpelijke taal uit te leggen, zowel aan werkgevers, als werknemers. Dat is belangrijk, want het komt het wel eens voor dat er wetswijzigingen plaatsvinden en dat de CAO die voor jou relevant is, verandert”, legt hij uit. 

Weet waar je recht op hebt

Heb jij dus te maken met een ontslag of wil je misschien wisselen van baan en durf je de stap niet te zetten? Klop dan eens aan bij Smids en Schakel. Stephan en de rest van de adviseurs helpen je graag op weg. “Je hebt veel rechten. Neem bijvoorbeeld de transitievergoeding; als je werkgever het contract beëindigd, heb je in bepaalde gevallen recht op een vergoeding. Daar heb je al recht op als je een dag zou werken. Heel veel mensen weten dat niet en eisen dat te laat of zelfs helemaal niet op”, legt Stephan uit. Hij vervolgt: “Zonde, want een transitievergoeding kan best een behoorlijk bedrag zijn. Stel je bent een jaar in dienst, dan heb je recht op 1/3e maandsalaris. Je praat dan over een paarhonderd euro. Zeker de moeite waard.” 

Daarnaast wijst Stephan op het tijdig aanzeggen van het contract (schriftelijk beëindigen van de arbeidsovereenkomst). “Deze moet een maand van tevoren aangezegd worden door de werkgever. Dat gebeurt echter lang niet overal en in dat geval kun je als werknemer een boete opeisen. Dat is wijs om te doen, want het gaat toch om geld.” 

Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen op het gebied van je arbeidsovereenkomst, arbeidsongeschiktheid, verlof en ontslag. Meer weten? Neem dan contact op! “We begrijpen dat een stap naar een advocaat best groot kan zijn, maar ik ben gewoon Stephan; een nuchtere Leeuwarder die jou op weg wil helpen door lastige taal begrijpelijk te maken. Dat is de grote kracht van Smids en Schakel.”

Werknemersadvies.nl
Hidalgoweg 8
8938BA Leeuwarden
Tel: 058 - 303 0997
info@werknemersadvies.nl

Afbeelding
Post-covid klachten aangezien voor ouderdomsklachten Zorg & Welzijn 5 seconden geleden
Afbeelding
Friesland brengt opvallend veel schilders voort Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Veel schade en verkeersoverlast bij kop-staartbotsing in Leeuwarden 112-Nieuws 18 uur geleden
Roos en Lionne tijdens de finale
Studenten van Aeres VMBO behalen de eerste plek bij de Skills Awards Educatie 22 uur geleden
Afbeelding
Succesvolle pilot Aanpak Vroegsignalering wordt voortgezet met EropAf-team Financieel gisteren
Afbeelding
Wat is er te doen tijdens Koningsdag 2024 in Leeuwarden? Cultuur 26 apr, 08:00
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 25 apr, 15:00