De spelers van SC Cambuur balen na de nederlaag.
De spelers van SC Cambuur balen na de nederlaag. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

sc Heerenveen wint van SC Cambuur in omstreden derby

Sport

De Friese derby van 2021 is gewonnen door sc Heerenveen. De Friezen wonnen met 1-2 van SC Cambuur, mede door een aantal discutabele beslissingen van de scheidsrechter. Zo speelde SC Cambuur lange tijd met tien man na een rode kaart van Doke Schmidt. Pascal Bosschaart verwonderde zich na afloop voor de camera van Cambuur Media over een aantal beslissingen van de VAR. Lees hieronder het wedstrijdverslag. 

Zeker; er zijn meer wedstrijden in het Nederlandse betaald voetbal met extra spanning en extra lading. Wedstrijden waarin er meer op het spel staat dan alleen de gebruikelijke drie punten. De wedstrijd later vandaag tussen Ajax en Feyenoord is daar een uitstekend voorbeeld van, maar in Friesland is er maar één wedstrijd die echt tot de verbeelding spreekt en de voetbalharten sneller doet laten kloppen. Inderdaad: De Derby tussen SC Cambuur en sc Heerenveen. Na weken van reikhalzend vooruitkijken was het vanmiddag eindelijk zover, helaas wel zonder de Twaalfde Man en Henk de Jong, maar met elf geel-blauwen die er alles aan hebben gedaan om de club te verdedigen.

Het werd een Derby met veel verhalen, waarbij de constante factor de arbitrage was. Al na tien minuten spelen ging de bal namelijk op de stip nadat Makkelie naar het scherm was geroepen door Sander van der Eijk, de VAR van dienst. Die beoordeelde de bal van Henk Veerman op de achterlijn tegen de hand van Calvin Mac-Intosch als ongeoorloofd hands en dus mocht diezelfde Veerman aanleggen. Met een droge schuiver door het midden zorgde hij voor de openingstreffer en moest SC Cambuur in de achtervolging.

Dat moest het twee minuten later doen met een mannetje minder dan aan de elf aan de aftrap stonden en daarmee was het drama compleet voor de geel-blauwen. Het was uitgerekend Doke Schmidt die met een harde charge aanvoerder Halilovic van de bal wilde zetten, maar de rechtsback was te laat en raakte zijn directe tegenstander op volle snelheid. Zonder enige twijfel een overtreding en een kaart, maar de rode prent die Makkelie tevoorschijn toverde was op zijn minst discutabel.

Hoe het ook zij, met tien tegen elf en een tandje erbij voetbal SC Cambuur misschien wel beter dan in de openingsfase en wist het er af en toe heel gevaarlijk uit te komen. De beloning voor die geest- en aanvalsdrift kwam er na precies een half uur toen Robin Maulun mocht aanleggen voor een vrije trap aan de zijkant en die vond het hoofd van Roberts Uldrikis. De Letse spits hoefde de bal alleen maar te schampen en daarmee liet hij Xavier Mous, die we natuurlijk nog goed kennen in Leeuwarden, kansloos.

De 1-1 ruststand was daarmee niet eens onverdiend te noemen en dat alleen al is een compliment waard aan het adres van het tiental met het wapen van de Van Cammingha’s op de borst. Na de thee hadden de bezoekers uit Heerenveen logischerwijs het leeuwendeel van het balbezit en Sonny Stevens moest ook meermaals in actie komen om de gelijke stand op het scorebord te behouden.

Nadat de instormende Joey Veerman niet wist te scoren na opnieuw een puike reflex van Stevens kwam in de zeventigste minuut het volgende dubieuze moment waar nog lang over gesproken gaat worden. Opnieuw de sterk spelende Uldrikis was degene die met een pass naar de rechterkant door de verdediging wilde snijden in de zestienmeter, maar de bal kwam daar niet door een uitgestoken arm van Joey Veerman. De spelmaker van Heerenveen had zijn arm allesbehalve naast het lichaam en dus zou er een penalty volgen, nietwaar? Nee, niet waar. Makkelie beoordeelde het anders en de VAR vond het klaarblijkelijk niet genoeg om in te grijpen.

Het was het zoveelste moment dat de wedstrijd zou kleuren en dat maakt voor alles en iedereen dat geel-blauw is de druiven behoorlijk zelf. Helemaal omdat het overtal van Heerenveen nog zou scoren ook. Dat het deed het in 83e minuut, toen de ruimtes uiteraard groter werden, en Henk Veerman kon inkoppen na een voorzet van links. Sonny Stevens was kansloos en de voorsprong een feit.

De overwinning voor de bezoekers was dat zeker niet, want de uitstekend ingevallen Van der Meer en zeker ook Bangura waren nog heel dichtbij een gelijkmaker. Die kwam er echter niet meer en zo houdt SC Cambuur geen punten over aan De Derby, maar kan het wel met trots en een opgeheven hoofd vooruit.

Nog één keer dit kalenderjaar komen de mannen van het Cambuurplein in actie dit seizoen. Komende woensdag zet de spelersbus koers naar Almelo voor het duel tegen Heracles.

Afbeelding
1,3 miljoen euro beschikbaar voor nieuwe woonruimte door herbestemming Duurzaamheid 11 uur geleden
Afbeelding
Woning aan de Bijenhofstraat gesloten vanwege overtreding Opiumwet Politie 13 uur geleden
Afbeelding
Silvester van der Water voor drie seizoenen naar SC Cambuur Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Lezing over dr. Jacob Botke door Harry Wijnandts bij de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, zaterdag 16 juli 2022, om 15.00 uur. Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Vraag vóór 1 september 2022 je huur- of zorgtoeslag over 2021 aan Financieel 19 uur geleden
Afbeelding
Visles op It Twaluk Leeuwarden Educatie 21 uur geleden
Afbeelding
Grote, maar toch kleine veranderingen bij Oogwereld Vellinga: “nog meer tijd voor onze klanten” Zakelijk 23 uur geleden
Afbeelding
Wie worden de Olympische helden van de Toekomst Sport 30 jun, 18:00