De spelers van Cambuur vieren feest na de overtuigende overwinning op Willem II.
De spelers van Cambuur vieren feest na de overtuigende overwinning op Willem II. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

Cambuur heerst in Tilburg en maakt zich op voor Friese derby

Sport

SC Cambuur won afgelopen vrijdag overtuigend van Willem II. In Tilburg werd het maar liefst 1-3 voor de Leeuwarders. Daarmee bezet Cambuur nu een fantastische zevende plaats. De Leeuwarders zullen vol vertrouwen vooruit kijken op het bekerduel van aanstaande donderdag tegen NEC en natuurlijk de Friese derby van aankomend weekend. Geniet hieronder nog even na van het wedstrijdverslag. 

Nadat SC Cambuur afgelopen zaterdag tegen Vitesse een uitermate vervelende baalavond beleefde, de ploeg van trainer Thomas Letsch was heer en meester aan het Cambuurplein, was het zaak om vanavond de tot op heden bewierookte seizoenstart een passend vervolg te geven. Plaats van handeling deze vrijdagavond was het aan de Goirlseweg in Tilburg gelegen Koning Willem II Stadion waar de thuisploeg dit seizoen onder leiding staat van Fred Grim. Onze voormalige sluitpost, van 1986 tot 1994 keeper in Leeuwarden, kende met de Tricolores een voortreffelijk begin van deze competitie, maar Willem II bevindt zich sinds enkele weken in een vrije val. De laatste Tilburgse overwinning in competitieverband dateert maar liefst van 25 september toen PSV in eigen stadion aan de zegekar werd gebonden. Over de situatie in de Kruikenstad was Fred Grim in een landelijk voetbalweekblad recent duidelijk: “Ik word niet zo snel moedeloos, maar dat het niet lekker loopt, is voorzichtig uitgedrukt.” Het was dan ook logisch dat de dolende Brabanders na een slechte serie drastisch op zoek waren naar een omslagpunt en dat moest dan in het thuisduel met onze geel-blauwen gebeuren. De omslag kwam er niet voor de thuisploeg, want SC Cambuur had vanavond verreweg het beste van het spel en pakte terecht de volle buit. Werd er voor rust niet gescoord, na rust stelde Cambuur orde op zaken en won het verdiend met 1-3. Hierdoor verstevigden de Leeuwarders hun positie in het linkerrijtje en gingen met een vierde plek op de ranglijst heerlijk het weekend in.


De spelers van Cambuur met een prachtig eerbetoon aan hoofdtrainer Henk de Jong. Foto: Dijksmedia

In Henk we trust

Na het heftige nieuws over de gezondheidssituatie van onze Henk de Jong nam het technisch trio Bosschaart, Barto en Van der Vlag vanavond opnieuw de honneurs waar. Om Henk de Jong een hart onder de riem te steken droegen de spelers bij opkomst een shirt met de tekst “In Henk we trust” erop. Mees Hoedemakers was gelukkig weer aan boord en stond weer op zijn vertrouwde zes positie aan de aftrap. Bij het 125-jarige Willem II ontbraken ondermeer de Catalaanse middenvelder Pol Llonch en de al langer afwezige Zweedse verdediger Emil Bergström. Daarentegen stond bij de tegenpartij de bonkige spits Kwasi Wriedt weer geposteerd in de punt van de aanval. Onder regenachtige omstandigheden slaagden beide elftallen er in de beginfase niet of nauwelijks in om tot noemenswaardige kansen te komen. Of het moest een schot zijn van Görkem Saglam dat door Sonny Stevens in de twaalfde minuut onschadelijk werd gemaakt. Halverwege de eerste helft dacht Roberts Uldrikis Cambuur op het juiste spoor te zetten. Maar na een prima aanval van de Leeuwarders werd zijn inzet op bijzonder fraaie wijze door Timon Wellenreuther uit het doel gehouden. Gedurende de eerste helft kreeg Cambuur wat meer grip op de wedstrijd en kwam ook tot een paar kansen. Maar een afstandsschot van Uldrikis, een opgelegde kopbal van Kallon en een bijna eigen doelpunt van AC Milan huurling Michelis resulteerde niet in de gewenste openingstreffer, waardoor beide elftallen doelpuntloos de kleedkamers opzochten.

Cambuur scoort wel in de tweede helft

Na de hervatting probeerde Willem II met het inbrengen van Max Svensson meer offensieve dadendrang te bewerkstelligen. Maar al vroeg in de tweede helft kwam de equipe van Pascal Bosschaart meer dan verdiend op voorsprong. Roberts Uldrikis bewees opnieuw zijn waarde door uit een pass van Issa Kallon koelbloedig de bal binnen te schuiven. Versterkt door deze 0-1 voorsprong ging Cambuur steeds gemakkelijker voetballen. Halverwege de tweede helft nam Cambuur meer afstand van de Tricolores van Fred Grim. Nadat Alex Bangura in het strafschopgebied onderuit werd gehaald, wist Robin Maulun wel raad met dit buitenkansje en schoot vanaf de elfmeter stip de 0-2 binnen. Ondanks dat de thuisploeg steeds meer risico’s ging nemen, werd de Leeuwarder defensie achterin nauwelijks op de proef gesteld. Toch werd het vlak voor tijd nog even spannend toen Willem II via Godfried Roemeratoe de 1-2 binnenschoot, maar de ingevallen Mitchel Paulissen maakte in de laatste minuut aan alle onzekerheid een einde en bepaalde daarmee de eindstand op 1-3.

NEC tegenstander in de TOTO KNVB Beker 

Aanstaande donderdag staat voor de Leeuwarders het treffen in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker op het programma. Na in de vorige ronde de amateurploeg van Ajax op sportpark De Toekomst probleemloos aan de kant te hebben geschoven wacht nu in eigen huis mede-promovendus N.E.C.. Dit seizoen is de strijd om de Dennenappel een meer dan serieuze aangelegenheid voor Cambuur, dus er zal alles op alles worden gezet om in de koker te komen voor de loting van de volgende ronde. De nationale bekercompetitie is immers de kortste weg naar Europa.

POLL

Cambuur eindigt in het linkerrijtje van de Eredivisie

Ja

Nee

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Keuzestress Column 10 uur geleden
Afbeelding
Ook in de winter kun je bij IJssalon Margje24 genieten van heerlijke lekkernijen Zakelijk 16 uur geleden
Afbeelding
Je kan nu bekijken hoeveel toeslag je in 2024 kunt krijgen Financieel 18 uur geleden
Afbeelding
Kom 2 december naar 'Het Grote ReSeth Sinterklaasfeest'! Samenleving 20 uur geleden
Afbeelding
Subsidieregeling wolfwerende maatregelen uitgebreid Natuur 29 nov., 18:00
Afbeelding
Ondernemende studenten pitchen hun bedrijfsidee in de finale van het HAF Educatie 29 nov., 15:00
Afbeelding
Friese Holland's Got Talent-sensatie Amilia showteam komt naar het Posthuis Theater in Heerenveen Cultuur 29 nov., 11:55
Afbeelding
Uber breidt uit naar Leeuwarden Zakelijk 29 nov., 10:13