Tom Boere juicht na zijn prachtige 0-2 tegen Go Ahead Eagles.
Tom Boere juicht na zijn prachtige 0-2 tegen Go Ahead Eagles. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

SC Cambuur overklast Go Ahead Eagles na spectaculaire tweede helft

Sport

Zoveel als de volksclubs SC Cambuur en Go Ahead Eagles op elkaar lijken als het gaat om de fanatieke beleving en de fraaie ligging van de stadions, zo verschillend is de spelopvatting van de beide teams. Waar Henk de Jong met aanvallend en attractief voetbal het publiek wil vermaken, kiest zijn collega in de andere dug-out voor een meer behoudendere aanpak en wil het vooral toeslaan in de counter. Het duel van vanavond tussen de beide promovendi mag dus gerust ook een clash der stijlen worden genoemd en daar kwam SC Cambuur royaal als winnaar uit, met dank aan een uitstekende tweede helft.

Met Jamie Jacobs voor het eerst dit seizoen in de basis en met Filip Krastev en Maxim Gullit voor het eerst bij de wedstrijdselectie ging de geel-blauwe formatie op jacht naar de tweede driepunter op rij en een verdubbeling van het seizoentotaal. Daarmee heeft het evenveel punten als de Eagles, die na verliespartijen tegen sc Heerenveen en Feyenoord twee geleden wel wisten te winnen van Sparta Rotterdam.

In de warming-up kreeg SC Cambuur meteen tegenslag te verwerken, want aanvoerder Erik Schouten moest afhaken voor het duel en werd vervangen door Marco Tol, die daarmee zijn basisdebuut maakte. Of het daar nou mee te maken had of niet, maar de beginfase was van beide kanten rommelig te noemen. SC Cambuur had moeite met de druk van Go Ahead en was bij tijd en wijlen slordig in de opbouw en wie de Eagles al langer volgt weet dat voorzichtigheid dan geboden is. Zo ontstonden ook wat mogelijkheden en waren de bezoekers met een vrije trap van zo’n twintig meter op de lat heel dicht bij de openingstreffer.

Een slordige tien minuten later viel die alsnog en voor SC Cambuur was dat helaas aan de verkeerde kant. Uit een lange bal van Nauber zette Kuipers met een kopbal zijn kompaan Luuk Brouwers vrij voor de goal van Stevens en die was op zijn beurt kansloos bij de lage schuiver door de benen.

Kon SC Cambuur daar wat tegenover zetten? In ieder geval het meeste van het balbezit, de positieve spelintenties en met Mees Hoedemakers ook een vlammend schot tegen de paal. Desalniettemin leek het af te stevenen op een 0-1 ruststand, maar dat was buiten Tom Boere gedacht. De van SV Meppen over gekomen spits kopte vernuftig raak na een puike voorzet van Issa Kallon. Het was weer gelijk op slag van rust en een beter moment was eigenlijk niet denkbaar.

Dat die klap vlak voor rust een daalder waard was bleek al snel want de troepen van Henk de Jong kwamen furieus uit de startblokken. Dat kun je met weinig fantasie een understatement noemen, want in de tien minuten die volgden vond SC Cambuur liefst drie keer het net.

Eerst was het Tom Boere die heel attent reageerde na een matige terugspeelbal op de keeper en na het omspelen van Hahn vrij kon binnenschieten: 2-1. Drie minuten later besloot Marco Tol zijn basisdebuut op te sieren met een rake kopbal uit een vrije trap van Robin Maulun en weer drie minuten later stond Jamie Jacobs (wie anders?) precies op de goede plek om de voorzet van Doke Schmidt binnen te schieten.

In zo’n elf minuten was de wedstrijd volledig gekanteld en zat SC Cambuur met een 4-1 tussenstand op rozen. Go Ahead Eagles probeerde het nog wel even, maar aan alles voelde je dat de wedstrijd was gespeeld. Helemaal toen Támas Kiss een kwartier voor tijd bij de les was en slordig opbouwen van de bezoeker genadeloos afstrafte met een schuiver in de hoek.

Dat de debuterende Iñigo Córdoba, overigens ooit nog actief in La Liga, in de 78e minuut nog tekende voor het slotakkoord met een rake kopbal uit een vrije trap deerde niemand meer. SC Cambuur deed het stadion opnieuw trillen op haar grondvesten, scoorde voor de tweede keer in de historie vijf doelpunten in een Eredivisiewedstrijd en liet wederom zien dat gewoon heel, heel goed kan voetballen.

Volgende week zaterdag nemen de twee kampioenen van het afgelopen seizoen het tegen elkaar op en is de Johan Cruijff ArenA, het strijdtoneel van AFC Ajax – SC Cambuur.

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 13 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00