Lydia Siderius, Erik Jager, Matthijs de Vries en Genna Visser.
Lydia Siderius, Erik Jager, Matthijs de Vries en Genna Visser.

Autoverlichtingscampagne moet Friese wegen veiliger maken

Samenleving

LEEUWARDEN - Veiligheid vraagt om technisch goede autoverlichting, die op de juiste manier wordt ingezet. Nog te vaak nemen bestuurders deel aan het verkeer met gebrekkige, vuile of onjuiste autoverlichting. “Dat kan en moet beter”, vindt Matthijs de Vries, ROF-voorzitter en gedeputeerde verkeersveiligheid. De Vries gaf daarom vandaag het startsein voor een campagne die wijst op het belang van goede autoverlichting: Met Goed Licht Zie Je Meer. De campagne wordt ondersteund door ANWB en de Friese autobranche.

Nu we weer vaak in het donker naar en van ons werk rijden, is goede autoverlichting cruciaal. Reden voor gedeputeerde Matthijs de Vries om de Friezen hierop te wijzen. Matthijs de Vries: “Je kunt het niet vaak genoeg benadrukken: bij veilig weggedrag hoort ook goed werkende autoverlichting. En je moet de verlichting ook op de juiste manier inzetten. Je kunt niet blind afgaan op de nieuwste techniek, wat wel vaak gedacht wordt.”

Ook de ANWB wijst op de verantwoordelijkheid van de bestuurder. “Het is essentieel om te weten hoe het is gesteld met je autoverlichting,” stelt Kees Terwischa van Scheltinga, Regiomanager Noord-Nederland bij ANWB. “Wij raden iedereen aan om zelf regelmatig ook een snelle check te doen.”


Schone lampen: meer licht, meer zicht

Naast een goede werking en gebruik moeten lampen ook regelmatig schoon gemaakt worden.. Met vuile autoverlichting vermindert de lichtopbrengst van je lamp wel tot 80%. Verder is het advies om – zeker in landelijk gebied – ook overdag goede autoverlichting te voeren. “Uit cijfers blijkt dat we jaarlijks landelijk dertig verkeersdoden en vijfhonderd ernstige verkeersgewonden kunnen voorkomen als automobilisten overdag de juiste autoverlichting aanzetten”, onderbouwt Terwischa van Scheltinga. Vaar daarbij niet blind op je automatische verlichting: “Het is belangrijk om zelf te begrijpen wanneer je welke verlichting inschakelt bij welke weersomstandigheid.”

Erik Jager, manager Fleetsales bij autodealer en garage Haaima Hylkema steunt de actie namens de Friese autobranche. Zijn advies is om defecte lampen zo snel mogelijk – en altijd per paar - te repareren. Jager: “Als de ene koplamp stuk is, vervang dan meteen ook de ander. In onze garage zien we namelijk vaak dat wanneer een lamp kapotgaat, de andere snel volgt.”

In het kader van de autoverlichtingscampagne zendt Omrop Fryslân regelmatig het Ljochtberjocht uit. Verder maakt de campagne gebruik van mottoborden, reclame op bussen, online advertenties, een poster en een flyer die wordt verspreid via de autobranche.

Afbeelding
Gloednieuwe keuken- en badkamer opstellingen van Sani- en Keukensale Zakelijk nieuws 3 minuten geleden
Afbeelding
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet 112-Nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Kijktip - FryslânDOK: Sterrennacht, over de waarde van de sterrenhemel Cultuur 18 uur geleden
HT Roeirace
Kijktip: De HT Roeirace live te volgen bij Omrop Fryslân Sport 20 uur geleden
Afbeelding
Twee mensen gewond bij brand in appartementencomplex in Leeuwarden 112-Nieuws 7 mei, 09:25
De spelers van SC Cambuur balen.
SC Cambuur verliest van Roda en maakt zich op voor bijzondere wedstrijd Sport 6 mei, 10:54
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00