Een diploma is niet het enige wat bijdraagt aan een veilige omgeving.
Een diploma is niet het enige wat bijdraagt aan een veilige omgeving. Foto: Unsplash.com

Arnold van Oostrum van bv SPORT over veiligheid in zwembaden: “Een diploma is geen vrijbrief”

Samenleving

LEEUWARDEN - Zomerse temperaturen en dat betekent dat mensen weer massaal naar de zwembaden trekken. Ook in Leeuwarden zijn ze bij de zwembaden optimaal voorbereid op de drukte die komen gaat. bv SPORT beheert de zwembaden binnen de gemeente Leeuwarden. Dat gaat om Zwembad De Blauwe Golf, Zwembad Kalverdijkje en Zwembad It Gryn in Stiens. Eén van de belangrijkste punten in de zwembaden is veiligheid. RondOm Leeuwarden spreekt er over met Arnold van Oostrum van bv SPORT.  

Van Oostrum is nu al zo’n 15 jaar bedrijfsleider zwembaden bij bv SPORT. Als bedrijfsleider draagt hij verantwoording voor het goed en veilig opereren van de zwembaden in Leeuwarden. En deze taak neemt van Oostrum uiterst serieus. “In beginsel zorgen wij altijd voor genoeg gekwalificeerd personeel om toezicht te houden op de zwembaden. Daarnaast hanteren wij in het zwembad altijd een aantal basisregels. Kinderen zonder diploma moeten zwemvleugels dragen en onder de acht jaar moeten ze verplicht met begeleiding zwemmen”, legt hij uit. 

Cursussen en opleiding

Bovendien wordt het toezichthoudend personeel voorzien van de benodigde cursussen, zoals EHBO en een opleiding tot lifeguard. “We willen de kwaliteit hoog houden. Daarom ondergaat het personeel ook ieder half jaar een zwemtest en een keer per twee jaar wordt het personeel extern gevalideerd door een examinator. Zo kunnen we dat waarborgen.”  

We willen de kwaliteit hoog houden.

Verantwoordelijkheid ouders

Natuurlijk ligt er op het gebied van veiligheid ook een verantwoordelijkheid bij de ouders. Van Oostrum legt uit: “Een A-diploma is geen vrijbrief om je kind volledig los te laten. Stel: je bent vijf jaar en komt in een golfslag terecht, of in de onderstroom, dan weet je niet of het lichaam sterk genoeg is om dat allemaal aan te kunnen. Blijf daarom altijd op je kinderen letten, zelfs al hebben ze een diploma.” 


Zeker in de zomermaanden is het druk in het zwembad. Dan is het extra belangrijk dat deze voorwaarden op orde zijn. “We krijgen wel eens gekscherend de opmerking van ‘daar zit de badmeester weer op zijn post’, maar dat is niet zonder reden”, legt van Oostrum uit. “Als je bijvoorbeeld kijkt naar Zwembad De Blauwe Golf, dan is het best lastig om overzicht te houden, zelfs al heb je voldoende personeel staan. Wij hebben achter de balie’s allemaal camera’s, waardoor we ook de ‘dode hoeken’ kunnen zien in het zwembad. We kunnen dus heel gericht meekijken. Zo bouwen we eigenlijk een dubbele zekerheid in.”

Duidelijke regels

Oftewel, bij de zwembaden in Leeuwarden zijn de zaken goed geregeld als het gaat om veilig met je kind zwemmen. Wel is het belangrijk om ook als ouders altijd alert te blijven op je kinderen. Help elkaar een veilige omgeving te creëren. “Zeker als je een tijdje niet gezwommen hebt, dan is het toch altijd weer even zoeken naar de juiste balans. Een A-diploma verdien je in een rustig, rechthoekig bad. Dat is anders dan recreatief zwemmen, met golfslag, wild waterbanen en stroming. Alles begint met voldoende toezicht, duidelijke regels en een stukje verantwoordelijkheid.”

Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 4 uur geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00