Willem Brouwer gaat richting de Oekraïense grens met goederen.
Willem Brouwer gaat richting de Oekraïense grens met goederen. Foto: Willem Brouwer

Willem Brouwer rijdt naar de grens van Oekraïne: “Niks doen is geen optie”

Samenleving

LEEUWARDEN - Nederland zet zich massaal in voor Oekraïne. Ook in Friesland worden er diverse acties op poten gezet om de mensen in Oekraïne een warm hart toe te dragen. Zo ging Willem Brouwer uit Leeuwarden op vrijdag 11 maart met zo’n vijftien andere bussen richting de grens van Oekraïne om de mensen daar te steunen. De bussen zitten afgeladen vol met ‘eerste levensbehoefte’ goederen, om het leven van het Oekraïense volk iets dragelijker te maken ten tijde van de oorlog. RondOm Vandaag sprak met Willem voorafgaand aan zijn reis.

“Niks doen is geen optie”, vertelt de 37-jarige Brouwer vastberaden. “Ik heb vanaf mijn negentiende tot mijn dertigste bij het leger gezeten en ik ben drie keer in Afghanistan geweest. Ik heb met eigen ogen gezien hoe verschrikkelijk een oorlog is en ik had daarom meteen zoiets van, ik moet iets doen.”


De bussen zitten afgeladen vol met goederen. 

Primaire levensbehoefte

Brouwer dacht er eerst nog aan om samen met een aantal andere oud-militairen mee te vechten in de oorlog: “maar ik heb een vriendin en kinderen, dus dat is geen optie. Wel waren we het er eigenlijk allemaal over eens dat we iets moesten doen. Zo zijn we op het idee gekomen om producten in te zamelen en mensen in hun primaire levensbehoefte te voorzien.”

“Ik heb met eigen ogen
gezien hoe verschrikkelijk
een oorlog is.”

Immense respons inzameling

Brouwer besluit een oproep via Facebook te plaatsen en de respons is immens. “Het bericht is denk ik wel 150 keer gedeeld en er zijn tientallen mensen die goederen gedoneerd hebben, echt niet normaal. Daarnaast zijn er ook mensen die geld doneren, zodat we de reis er naartoe kunnen bekostigen. Echt hartverwarmend om mee te maken.”


Bussen lijken op zeecontainers

De bussen zijn inmiddels bijna veranderd in zeecontainers, vertelt Brouwer lachend. “Babyspullen, eten, luiers, medicatie, slaapzakken, batterijen, water, dierenvoer en winterjassen: je kunt het zo gek niet bedenken. Het is op dit moment erg koud in Oekraïne, dus al die spullen zijn erg belangrijk.”

Spullen naar inzamelpunten

De eerste stop voor Brouwer en zijn kompanen is in Warschau, Polen. “Hier zit een groot inzamelpunt die de producten onderverdeeld onder de vluchtelingen.” Daarna gaan ze door naar de Oekraïense grens. “Het is wel afgeraden om de grens over te gaan, omdat het bomvol is bij de grens. Het liefst zou ik Oekraïne in willen gaan, om het aan de mensen zelf te geven, maar dat is lastig. Ik vind het wel belangrijk om te zien waar de goederen terecht komen en daarom wil ik zelf die kant op”, besluit Brouwer zijn verhaal.

Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00