De natuurdoelanalyses beschrijven hoe het gaat met de natuur in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden.
De natuurdoelanalyses beschrijven hoe het gaat met de natuur in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Foto: Provincie Fryslân

Fryslân kiest voor kwaliteit boven snelheid bij natuurdoelanalyses

Natuur

FRIESLAND - De provincie Fryslân neemt tot uiterlijk 1 juli de tijd om de tien natuurdoelanalyses voor de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden aan te leveren bij de Ecologische Autoriteit (EA). Op datzelfde moment levert de provincie het ontwerp-gebiedsprogramma voor het Fries Programma Landelijk Gebied (FPLG) in bij het Rijk. En kiest daarmee voor zorgvuldigheid boven snelheid.

“Mei de kwaliteit fan de natuerdoelanalyzes as haadprioriteit, hawwe wy dy tiid nedich foar it meitsjen fan de analyzes”, zegt gedeputeerde Douwe Hoogland. “Boppedat fine wy it wichtich om de analyzes yn gearhing mei it ûntwerp FPLG gebietsprogramma oan te leverjen by it Ryk. Wy hawwe de tiid ek nedich om mei Provinsjale Steaten ôf te stimmen en ek mei oare provinsjes, want natuergebieten hâlde harren net oan de provinsjegrinzen.”

De staat van de natuur

De natuurdoelanalyses beschrijven hoe het gaat met de natuur in stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Welke problemen er eventueel zijn en in welke richting maatregelen nodig zijn om de natuur weer te verbeteren. Ze zijn gebaseerd op bestaande (monitorings)gegevens van provincie, onderzoeksbureaus en bijvoorbeeld terreinbeheerders. Om straks in de lokale gebiedsprocessen met goede maatregelen te komen en passende plannen te maken, is een actueel beeld van de Natura 2000-gebieden nodig. De natuurdoelanalyses bevatten alleen op hoofdlijnen suggesties voor maatregelen voor het oplossen van eventuele knelpunten zoals verdroging of verzuring. In de gebiedsgerichte aanpak van het FPLG worden vanaf 2024 in overleg met de regio pas keuzes gemaakt voor gerichte maatregelen.

Vergunningverlening

Door de tijd heen zijn de eisen aan de NDA’s veranderd en uitgebreid. Daarmee is ook het belang van de natuurdoelanalyses groter geworden. De natuurdoelanalyses hebben geen juridische status, maar bevatten wel de meest actuele, wetenschappelijke informatie over hoe het met de natuur gaat. Voor vergunningverlening is het wettelijk verplicht die informatie te gebruiken. De komende tijd onderzoekt de provincie wat de consequenties zijn voor bijvoorbeeld vergunningverlening en handhavingsverzoeken.

Proces

Uiterlijk 1 juli levert de provincie haar natuurdoelanalyses aan bij de Ecologische Autoriteit (EA) en publiceert ze op www.fryslan.frl. Vervolgens toetst de EA de kwaliteit van de analyses.

De stikstofgevoelige gebieden waar het in Fryslân om gaat zijn Van Oordt’s Mersken, Wijnjeterper Schar, Bakkeveense Duinen, Rottige Meenthe & Brandemeer, Terschelling, Ameland, Vlieland, Schiermonnikoog, Alde Feanen en de Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving. Voor de twee gebieden Drents-Friese Wold & Leggelderveld en het Fochteloërveen is provincie Drenthe verantwoordelijk voor de NDA’s.

Afbeelding
Één instrument voor draagkracht en draaglast in Fryslân Wonen 5 uur geleden
Afbeelding
Fryslân pakt regie op energiesysteem van de toekomst Duurzaamheid 8 uur geleden
Afbeelding
Dit zijn de belangrijkste punten in het nieuwe coalitieakkoord voor Friesland Politiek 9 uur geleden
Afbeelding
Op 25 mei Zero Waste Wandeltours in Leeuwarden en Sneek Evenement 11 uur geleden
De priiswinnaars vlnr Marije Buma, Annarixt Weststeijn en Saphyra Holwerda
Marije Buma wint het Lyts Frysk Diktee 2024 Cultuur 13 uur geleden
Afbeelding
Kom gezellig langs bij het Franeker Oldies Festival! Evenement 15 uur geleden
Afbeelding
'Een samengesteld gezin is heel anders dan een standaard gezin' Educatie 15 mei, 18:00
Politie op snelweg Leeuwarden
Personenauto en bestelbus klappen op elkaar in Leeuwarden 112-Nieuws 15 mei, 15:29