Afbeelding
Foto: Rob Dijkstra

Jonge kunstenaars presenteren: Fûgelfrij!

Natuur


LEEUWARDEN - Diep in de krochten van de iconische Blokhuispoort in Leeuwarden is hard gewerkt aan een gloednieuwe expositie: Fûgelfrij. Onder de bezielende leiding van Jamilla Beukema hebben zo’n zestig kinderen aan een prachtige tentoonstelling gewerkt. Fûgelfrij, een naam die perfect past bij de historie van de Blokhuispoort, is van 10 april tot 6 mei te bewonderen. De feestelijke onthulling vond gisteren plaats in de H-vleugel van de Blokhuispoort. RondOm Vandaag nam tijdens het proces een kijkje in het atelier van initiatiefnemer Jamilla Beukema.

Leren met plezier bij Mila Made

Achterin de Blokhuispoort, in de H-vleugel, bevindt zich het knusse atelier van Jamilla Beukema (Mila Made). Hier geeft Jamilla al zo’n vijf jaar met veel plezier tekenles aan basisschoolkinderen vanaf groep 5. Per blok van 6 lessen werken de kinderen aan verschillende opdrachten binnen één thema. Dit kan van alles zijn, zoals: animatie, schilderen, kijkdoos maken, druktechnieken, aquarel, natekenen, noem maar op. “Tijdens de lessen vind ik het belangrijk dat de kinderen plezier hebben in het tekenen en zelfvertrouwen krijgen van wat ze kunnen (leren)”, legt Jamilla uit. “Het thema wordt per blok uitgekozen door de groep, omdat ze graag iets specifieks willen leren, of ik kies het thema zelf. Ik streef altijd naar vernieuwing binnen de thema’s en opdrachten, zodat de lessen ook voor de kinderen die langer op les zitten interessant en uitdagend blijven.”


Inspiratie voor Fûgelfrij

Het idee voor Fûgelfrij ontstaat bij Jamilla uit haar liefde voor de natuur. “En natuurlijk omdat dit thema de kinderen ook altijd erg aanspreekt. In het project wilde ik graag de omgeving betrekken en toen kwam ik al snel uit op de vogels die in Friesland voorkomen. Deze vogels hebben allemaal hun eigen kleuren en aspecten. Dat willen we heel graag laten zien aan de buitenwereld.” 

Om inspiratie op te doen, gaan Jamilla en de leerlingen naar het Fries Natuurmuseum om de vogels te bestuderen. Dat is een hele belevenis voor de kinderen. “Ik vind het fantastisch”, vertelt leerling Luïsa glunderend. “Ik wil ook heel graag iets met dieren doen later, dus deze opdracht is mij op het lijf geschreven”, legt ze uit. De kinderen leren over hoe de vogels zich gedragen en waarom ze zo gevormd zijn en bepaalde kleuren hebben. “Het is dus naast het creatieve proces, ook nog eens ontzettend leerzaam om met tekenen bezig te zijn. Je leert het verhaal achter de vogel kennen en daardoor herken je ook de details van vogels beter”, vertelt Jamilla. 


De onthulling

De kinderen kiezen allemaal een vogel uit en werken deze vervolgens uit op een schets. Deze schets wordt gedigitaliseerd en vervolgens 3D geprint in een houten vorm. Daarna begint het schilderwerk en proberen de kinderen de vogels zo goed mogelijk na te bootsen. Kun jij ze allemaal herkennen? Kom vooral een kijkje nemen bij de spetterende tentoonstelling, want de kinderen kunnen niet wachten om hun creaties te delen met de buitenwereld! 

Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 5 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 20 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 23 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00