Afbeelding
Foto: Unsplash

De Britse mutatie is in Friesland: welke andere mutaties van COVID-19 kunnen we verwachten?

Gezondheid

FRIESLAND - De corona crisis blijft de maatschappij in zijn greep houden, zo ook in Friesland. Net toen er gedacht werd dat er een daling in het aantal besmettingen te zien was, kwam er een mutatie van het corona virus om de hoek kijken. Deze mutatie van het virus sloeg onder andere hard toe bij woonzorgcentrum ‘t Suyderhuys in Surhuisterveen. Het ging hier om de zogenaamde Britse variant van het corona virus. Tientallen bewoners en medewerkers werden besmet met de nieuwe variant van het virus. Doordat het virus zich blijft muteren en er verschillende varianten rondgaan in de wereld, zijn de maatregelen nog eens extra aangescherpt. Maar wat is nu het grootste verschil tussen deze varianten? Dat leggen we hier uit aan de hand van informatie van het RIVM en de GGD Fryslân.

Wat is een mutatie?

Het is niet ongebruikelijk dat er meerdere variaties van het corona virus opduiken in de wereld. Een kenmerk van een virus is namelijk dat het muteert. Het vermenigvuldigt zich door verschillende gastheren en past zich daarin soms een klein beetje aan. Soms merk je heel weinig van die verschillen en andere keren wordt hij veel besmettelijker. 

Niet dodelijker, wel besmettelijker

Op de site van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) wordt nog maar eens benadrukt hoe belangrijk het is om de maatregelen zo goed mogelijk na te leven. Hou 1,5 meter afstand, blijf zoveel mogelijk thuis en was zo goed mogelijk je handen. Zeker nu de nieuwe variant van het virus oprukt vanuit Groot Brittannië. Op internet zijn vele indrukwekkende filmpjes te zien van de impact van het virus in Londen. Ziekenhuizen spoelen over met patiënten en de druk op de zorg is daarmee enorm. 

Belangrijkste verschil met het virus zoals we die kenden, is vooral dat het een stuk besmettelijker is. 

Te lezen valt bij het RIVM dat het reproductiegetal van de Britse variant van het corona virus zo’n 30 procent hoger ligt dan de ‘oude’ variant zoals we die kennen in Nederland. Gevreesd wordt dat bij het niet goed genoeg naleven van de huidige maatregelen, de ziekenhuisopnames ook in Nederland zullen toenemen. Dat is ook de voornaamste reden dat, ondanks de dalende cijfers in ons land, het kabinet besloten heeft om de drastische maatregel van een avondklok door te voeren. 

Onzekerheden en nog meer varianten

Het RIVM meldt dat inmiddels ook de zogenoemde Zuid-Afrikaanse variant is vastgesteld in ons land. Net als de Britse variant lijkt deze variant besmettelijker te zijn dan de ‘oude’ variant zoals we die kennen. Dat brengt veel onzekerheid met zich mee en wordt daarom ook volop onderzocht op dit moment. Er heerst veel onzekerheid over deze variant. Zo gaan er geruchten dat deze variant mogelijk de antistoffen van het huidige vaccin zou kunnen omzeilen. Dat is echter niet bewezen, maar het is daarom wel zaak om de maatregelen extra goed na te leven. Op dit moment zijn op alle vormen van corona de basis hygiënemaatregelen in ieder geval van toepassing. 

Wees extra alert

Vanwege de opkomst van de nieuwe variant van het corona virus in het Noordoosten van Friesland, roept de GGD Fryslân de mensen op extra alert te zijn op klachten en het in acht nemen van de huidige maatregelen. De GGD hoopt daarmee de cijfers laag te houden en zoveel mogelijk mensen tijdig te kunnen voorzien van een vaccinatie. Door de hogere kans op besmetting is tijdig in dammen van de nieuwe variant van groot belang. Pas daarom goed op elkaar en blijf zoveel mogelijk thuis. Bij klachten en zelfs bij twijfel: laat jezelf testen! Mocht je meer informatie willen omtrent het virus, vaccins of bijvoorbeeld testlocaties? Bekijk dan de relevante artikelen op onze website of kijk voor meer informatie op www.rivm.nl of www.ggdfryslan.nl 

Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 1 uur geleden
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 20 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 22 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen gisteren