Exoot Animaltronics
Exoot Animaltronics Foto: Titus van 't Veer

Fries StraatFestivat ziet grote opkomst ondanks herfstig weer

Evenement

LEEUWARDEN - De 41e editie van het Fries StraatFestival afgelopen weekend was winderig, nat en af en toe zon, maar dat weerhield de bezoekers niet om in groten getale naar het centrum van Leeuwarden te komen. Het publiek werd vrijdag, zaterdag en zondag door verschillende voorstellingen, acts, installaties en muziek uitgedaagd, verrast en vermaakt.

’We zijn blij dat we weer als vanouds het Fries Straatfestival kunnen vieren en dat bezoekers weer spontaan verassende, ontroerende en hilarische acts kunnen bekijken’ vertelt Natasja Kesteloo, zakelijk leider van het festival. ‘Vorig jaar is er ondanks corona wel een FSF geweest, maar op een hele andere manier dan wat men gewend is van het straatfestival zoals dat door de jaren heen is georganiseerd’. Dit jaar kon de organisatie weer op grote schaal en zonder beperkingen programmeren in de straten en tuinen van de stad.

Vrijdagavond

Vrijdag startte de act Alto 155: een bijzondere en bizarre performance met dans, muziek en kunst. Hierna wist de band De Baron uit het muziekprogramma de voetjes ver van de vloer te krijgen, er werd fanatiek gesprongen op de opzwepende muziek van de brassband. De goedbezochte en strakke band The Vices mocht de vrijdag afsluiten.

Zaterdag

Een middag vol kunst en cultuur en een bomvol muziek programma in de avond kenmerkten de veelal zonnige zaterdag. Het publiek wist acts goed te vinden en verzamelden zich al voor aanvang bij diverse locaties.

De act Urban Safari van Actic zorgde voor hilariteit in de binnenstad. Deze twee safari-rangers nam het publiek mee op safari in de stad, waarbij niet gezocht werd naar de bekende Afrikaanse Big Five, maar juist het dier ‘de mens’ onder de loep werd genomen. De acrobaten van Knot on Hands wisten het publiek te verbazen met de ogenschijnlijk onmogelijke acrobatiek. De magische voorstelling voor jong en oud van de Deense Asterions Hus met Alice in Wonderland betoverde jong en oud. Door simpele en subtiele kostuumverwisselingen veranderde de danseres in alle karakters uit dit boek.
De band Kuzko wist een brug te slaan tussen jong en oud met hun vrolijke en aanstekelijke jaren ‘80 sound.
Exoot was dit jaar net als vorig jaar weer van de partij, dit keer met drie bizarre en bijna schattige Animaltronics. Er werd druk onder de bezoekers gespeculeerd welke dieren voorgesteld werden. Het feest ging in de avond door met een vol muziekprogramma, waarbij een aantal pittige buien de pret niet drukten. Tijdens het laatste optreden van de avond van Gallowstreet kwam het met bakken naar uit hemel, maar het publiek bleef opgewekt dansen op de aanstekelijke en ritmische muziek van de band.

Zondag

Actic Carwash was voor de tweede dag te bewonderen op het Raadhuisplein. Een theatrale wasstraat waar zo’n beetje alles werd gewassen behalve de auto! Judy Blank sloot deze middag af met haar prachtige stem en zoetsappige muziek.

Zoals traditiegetrouw zal FSF volgend jaar weer te zijn bezoeken in het laatste weekend van mei.

155 met alto
Publiek Waagplein
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 2 mei, 15:00
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen 2 mei, 08:00
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Friese kunstenaars Wopke van der Heide en Marijke Buurlage exposeren in de Nieuwe Smederij Cultuur 30 apr, 10:00
Afbeelding
Friesland Pop presenteert: Mini Hiphop Conferentie met het thema "Ladies First" Cultuur 30 apr, 08:00