Nieuwe slangen bij de expositie GIF! in het Natuurmuseum Fryslân.
Nieuwe slangen bij de expositie GIF! in het Natuurmuseum Fryslân. Foto: Jérôme Contignac

Nieuwe giftige dieren in het Natuurmuseum Fryslân

Educatie

Regelmatig komen er nieuwe dieren in de expositie GIF, oog in oog met levende giftige dieren. Zo zijn er de laatste tijd twee nieuwe slangen bijgekomen, een mangrove-adder en een witlipbamboe-adder. Beide dieren hebben een mooie plaats gekregen in het GIF laboratorium van het museum waar ze voor de bezoekers goed zijn te zien.

Mangrove-adder

De Mangrove-adder (Trimeresurus purpureomaculatus) is een giftige addersoort die voorkomt in India, Bangladesh en Zuidoost-Azië. Deze soort behoort tot de Aziatische lanspuntslangen, waarvan de staart uitloopt in een puntige grijpstaart (de ‘lanspunt’). Zoals de naam al aangeeft leeft het dier in mangroven en kustbossen. De slang heeft de reputatie onvoorspelbaar te zijn en moet met de nodige voorzichtigheid worden benaderd. Het dier geeft geen waarschuwingssignalen en zal bij elke dreiging meteen bijten. Van het krachtige gif kan je ernstig ziek worden of zelfs dood gaan.

Witlipbamboe-adder

Ook de witlipbamboe-adder (Trimeresurus insularis) is nieuw in de tentoonstelling. Dit is een giftige addersoort die voorkomt in Indonesië, met name op Oost-Java en de Kleine Soenda-eilanden. Deze soort is een kleine tot middelgrote groefkopadder. Het dier komt tevoorschijn als het donker wordt en jaagt op kikkers, hagedissen, kleine vogels en zoogdieren. Het is bijzonder dat witlipbamboe-adders van eiland tot eiland sterk in kleur kunnen verschillen: binnen de Komodo-archipel zijn ze bijvoorbeeld op het ene eiland allemaal groen, terwijl op andere eilanden alleen maar gele of juist blauwe slangen leven. Dit noemen we polychromatisch.

Naast de mangrove-adder en de witlipbamboe-adder zijn er nog veel meer levende giftige dieren in de tentoonstelling te zien. Van slangen als de konings cobra en de Texaanse ratelslang tot en met spinnen, kikkers, salamanders, een gilamonster en een schorpioen.

GIF, oog in oog met levende giftige dieren is nog te zien tot en met 9 januari 2022.

Ga voor tickets naar www.natuurmuseumfryslan.nl. Op de website vind u ook de laatste update met betrekking tot de coronamaatregelen.

Afbeelding
Naar het mbo? Kijk het webinar 'Studiefinanciering: hoe werkt het?' Educatie 8 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de nieuwste singer-songwriters van Friesland op 31 mei in Leeuwarden Cultuur 11 uur geleden
Afbeelding
Nieuw Ontwikkelperspectief voor de Lelylijn: Op Weg naar 2050 Politiek 18 mei, 15:00
Koningin Maxima
Koningin Máxima in gesprek met GreenInclusive over Friese natuurlijke waardeketen ' Algemeen 18 mei, 15:00
Afbeelding
Voorstelling Romijn Conen bij Revalidatie Friesland Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 18 mei, 08:00
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 17 mei, 20:00
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 mei, 18:00