Afbeelding

Geniet komend weekend van Carmina Burana van het NHL Stenden Koor en Crescendo

Cultuur

Er staat het NHL Stendenkoor een hele nieuwe uitdaging te wachten tijdens City Proms Leeuwarden. Onder leiding van dirigent Hans de Wilde wordt op zaterdag 25 juni in de de Grote Kerk de Carmina Burana van Carl Orff uitgevoerd, in samenwerking met harmonieorkest Cmv Crescendo uit Drachten. De solisten van de avond zijn Fardau van der Woude, Laurent Nadal en Joep van Geffen.

Carmina Burana

Carl Orff liet zich voor de Carmina Burana inspireren door een manuscript uit de dertiende eeuw. Toen bezongen rondtrekkende monniken en studenten het genot van de liefde, de drank en het zwerversleven, als reactie op de strenge en vrome idealen van de kerk. In 1937 selecteerde hij vierentwintig teksten die hij vervolgens op muziek heeft gezet. Het resultaat is een krachtig en opzwepend muziekstuk. De compositie beschrijft drie grote thema's: lente en zomer, de herberg en de liefde. Deze begint en eindigt met de ‘hymne aan Fortuna’, de godin van het noodlot. Dit wordt uitgebeeld door het welbekende rad van fortuin waaraan de mens is onderworpen. Deze interpretatie vormt het centrale thema van de Carmina Burana; ‘Geniet van het geluk want het kan snel weer voorbij zijn.’

Samenwerking

Ook dit jaar is het weer gelukt om een nieuwe regionale muzikale partner te vinden. Dirigent Hans de Wilde kijkt uit naar de samenwerking met Crescendo uit Drachten. ‘’Mijn verwachtingen zijn hoog na onze eerste gezamenlijke repetitie’’. Bij Crescendo stond de Carmina Burana al lange tijd op hun verlanglijstje en ze waren dan ook zeer verheugd dat het NHL Stendenkoor hen voor dit project benaderde. Samen met drie professionele solisten leid deze veelbelovende samenwerking tot een bijzonder concert. Het opzwepende en ietwat hysterische karakter van het stuk zal voor een enerverende ervaring zorgen bij zowel koor, orkest, solisten, dirigent en last but not least, het publiek. Oftewel zoals Orff bedoelde; Geniet er vooral van!

Leeuwarden en Drachten

Het eerste concert vindt plaats op vrijdag 24 juni om 20.00 uur in het Adverium Drachten (kaarten te koop via de website van Crescendo Drachten). Voor Adverium Drachten is dit concert tevens een primeur, nooit eerder heeft daar een concert plaatsgevonden.

Het tweede concert vindt plaats op zaterdag 25 juni om 20.00 uur in de Grote Kerk te Leeuwarden, als onderdeel van het programma van CityProms (toegang gratis).

Afbeelding
Check dit voor je met de auto op vakantie gaat! Algemeen 13 aug, 08:00
Afbeelding
Het wordt warm! Dit kan je doen om toch koel te blijven Wonen 12 aug, 14:00
Afbeelding
Friezin Laura Vlasblom doet mee aan Expeditie Robinson Samenleving 12 aug, 10:23
Afbeelding
3 renovatie ideeën om je slaapkamer op te frissen Wonen 12 aug, 09:06
Afbeelding
Zo houd je je huisdier koel tijdens de hitte Algemeen 11 aug, 14:00
Afbeelding
Dodo Festival in Bakkeveen is terug en veelzijdiger dan ooit! Evenement 11 aug, 10:00
Afbeelding
Bijeenkomst voor mensen met longkanker en hun familie in Medisch Centrum Leeuwarden Gezondheid 10 aug, 18:00
Afbeelding
Tips voor jouw huisdier in de zomer Algemeen 10 aug, 15:00