Een aantal favorieten van het RondOm team
Een aantal favorieten van het RondOm team

De boekentips van het RondOm team

Cultuur

FRIESLAND - 'Blijf thuis', u heeft het waarschijnlijk al meer dan duizend keer gehoord. In het begin was het wel fijn om lekker thuis te zijn, maar langzaam slaat de verveling toe. Een boek lezen is de ideale manier om deze vervelende verveling te bestrijden. Dat is ook de reden dat zelfs de grootste boekenhater een bezoekje brengt aan de boekhandel. Heeft u al eens een blik geworpen op uw boekenkast? Kan die nog wat aanvulling gebruiken? Het team van RondOm geeft een aantal tips.

De boekentip van Bouke Niggendijker, accountmanager van de RondOm kranten in Friesland:

De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde

Jeremy Dronfield

Bouke zegt het volgende over dit boek: "Een verhaal wat je meeneemt in de gruwelijke daden van de Duitsers in concentratiekampen maar dat ook de overlevingsdrang van de hoofdrolspelers ( vader en zoon) weergeeft."

Synopsis:
In 1939 werden Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz samen met honderden andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Losgerukt van hun familie werden Gustav en Fritz in eerste instantie naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concentratiekamp op dat moment werd gebouwd. Het is het begin van een oorlogsverhaal dat zijn weerga niet kent, voor de eerste keer verteld in dit boek. Gustav en Fritz werden gedwongen om te helpen Buchenwald te bouwen. Ze deden loodzwaar werk in de steengroeve van het kamp waaraan veel dwangarbeiders stierven. Toen de ouder wordende Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor overplaatsing naar het angstaanjagende nieuwe kamp Auschwitz, kon Fritz het niet verdragen om gescheiden te worden van zijn vader. In een daad van buitengewone liefde en moed bood Fritz zichzelf ook aan voor het transport naar Auschwitz. Zo begon een nieuwe beproeving voor hen allebei, nog wreder en gruwelijker dan hun ervaringen tot dan toe.


De boekentip van Mendy IJsinga, officemanager van RondOm Vandaag: 

Cirkel van het kwaad 3: Bloedband

Linda Jansma

Mendy zegt het volgende over dit boek: "Wat ik er zo leuk aan vind is dat het zich in Friesland afspeelt, namelijk Leeuwarden en omgeving. Elk boek heeft z'n eigen verhaal, maar het verhaal over het verleden van de hoofdpersoon loopt in alle drie boeken door."

Synopsis:
Cirkel van het kwaad is een thrillerserie over de zoektocht naar de ware toedracht van een twintig jaar oude moord.
KOMT JULES ER EINDELIJK ACHTER WAT ER MET HAAR FAMILIE IS GEBEURD?
Officier van justitie Jules Declerck krijgt op haar werk te maken met de dood van de vijftienjarig Amber, die ogenschijnlijk het slachtoffer werd van digitaal kinderlokken, oftewel grooming. Jules heeft al snel het vermoeden dat er iets heel anders speelt. Als haar ex – misdaadjournalist Harry Simones – anonieme tips over de zaak ontvangt, raken ze beiden verstrikt in de duistere plannen van sekteleider Elijah Schillinger. Wat weet deze charismatische man eigenlijk over Jules' verleden en over de verdwijning van Jules' moeder?


De boekentips van Wobbe Jousma, ondernemer 

Zij die moeten sterven

David Lagercrantz 

Wobbe zegt het volgende: "Dit is het laatste deel van de Millennium 6 serie. Ook de andere boeken van deze serie raadt ik ten zeerste aan!"

Synopsis:
Lisbeth Salander maakt zich op voor de finale strijd met haar zus… Op een morgen wordt een dakloze man dood aangetroffen in een park. Mikael Blomkvist, die vastloopt in een artikel over Rusissche troll factories, wordt door lijkschouwer Frederika Nyman gebeld omdat zijn nummer bij deze man is aangetroffen. Weet hij wie de onbekende dode is? Lisbeth Salander bevindt zich op dat moment in Moskou. Ze heeft haar uiterlijk aangepast en heeft besloten om nooit meer de prooi te zijn, maar de jager. Op een feest in een restaurant waarvan de eigenaar ook het brein achter een aantal troll factories is, wil ze eens en voor altijd met haar zus Camilla afrekenen…

Mijn vaders hand

Bart Chabot

Synopsis:
Velen kennen Bart Chabot. Als schrijver, als biograaf van Herman Brood of van tv. Maar wie kent Bart Chabot echt? Wie gaat er achter hem schuil? Pas wanneer hij in 2018 voor de zoveelste keer in het ziekenhuis belandt en de dood in de ogen kijkt, stelt hij zichzelf, na lang uitstel, deze vraag. Hij graaft naar zijn Haagse wortels en doorwroet zijn jeugd. Op nietsontziende en aangrijpende wijze doet hij vanuit zijn ziekenhuisbed verslag van een rijk doch getroebleerd leven. Mijn vaders hand is een indringende en zeer persoonlijke roman, nuchter en met humor
geschreven.


De boekentip van Sierd Waldus, bladmanager van de Friese kranten van RondOm Vandaag

De lange weg naar genade

David Baldacci

Dit zegt Sierd over dit boek: "Superspannend, ik zat de hele tijd op het puntje van mijn stoel!"

Synopsis:
Special agent Atlee Pine is gestationeerd in het westelijk deel van de Verenigde Staten, waar de bevolking op zichzelf is, de overheid gewantrouwd wordt en de natuur geen genade kent. Op vijfjarige leeftijd werd haar tweelingzusje ontvoerd door een seriemoordenaar en vanaf het moment dat ze oud genoeg was om bij de FBI te gaan, heeft Atlee haar leven gewijd aan het opsporen van degenen die anderen kwaad willen doen. En ze is goed. Heel goed. Ze zou een van de beste profilers van de FBI kunnen zijn, als ze niet de voorkeur gaf aan het bestrijden van criminaliteit in de outback van Amerika boven carrière maken in de slangenkuil van Washington D.C. Een eenzaam bestaan, maar daar heeft ze vrede mee. Wanneer het verminkte karkas van een muilezel wordt gevonden in de Grand Canyon wordt Atlees hulp ingeroepen. De berijder wordt vermist en hij blijkt niet de enige persoon te zijn die recentelijk is verdwenen. Atlee komt tegenover een gruwelijk monster te staan, maar moet ook de confrontatie aan met een nachtmerrie uit haar verleden.


De boekentips van Ronald Jousma, manager bij RondOm Vandaag

Het geloof in succes

Dirk Kuyt en Jaap de Groot

Ronald zegt het volgende over zijn keuzes: "Ik ben niet zo'n boekenlezer (vroeger wel), maar het laatste boek dat ik gelezen heb is Het geloof in succes en Inside over Voetbal Inside. Allebei niet al te moeilijk en lees lekker vlot."

Synopsis:
Een jaar nadat Feyenoord de landstitel behaalde, kijkt Dirk Kuyt terug op zijn lange weg naar succes. Hij vertelt een verhaal over ambitie, betrokkenheid, teleurstelling en doorzettingsvermogen. Een verhaal dat verder reikt dan voetbal. Kuyt inspireert iedereen die iets van het leven wil maken, iedereen die zich een doel stelt.

INSIDE

Michel van Egmond

Synopsis:
INSIDE is het onthullende, verbazingwekkende en bij vlagen onthutsende vervolg op de bestseller TOPSHOW uit 2014. Dit keer doen Michel van Egmond en Jan Hillenius van binnenuit verslag van de gang van zaken bij Voetbal Inside, uitmondend in de opmerkelijke transfer van RTL naar Talpa's John de Mol. De relletjes, de boze -emails, de geheime besprekingen: niets blijft onbesproken in deze komische televisiekroniek.


De boekentips van Melissa Wijnja, redacteur bij RondOm Vandaag

Julian

Fleur Pierets

Melissa zegt het volgende over Julian: "Een aangrijpend boek over grote liefde die veel te kort duurde, strijden voor je vrijheid en het verwerken van intens verdriet. Fleur en haar partner Julian zouden in elk land trouwen waar zij dat, als lesbisch koppel, konden maar na vier bruiloften moesten ze noodgedwongen stoppen. Julian kreeg een terminale hersentumor."

Synopsis:
Belgisch kunstenaar Fleur Pierets zou met haar partner Julian Boom trouwen in alle 22 landen waar twee vrouwen dat mogen. Om op een positieve manier gelijke huwelijksrechten onder de aandacht te brengen. Maar deze ‘wereldtournee van de liefde’ werd ruw onderbroken. Na hun vierde huwelijk, in Parijs, werd Julian gediagnosticeerd met agressieve hersentumoren. Ze stierf zes weken later. Fleur bleef achter en kon maar één ding doen: schrijven.

Echo

Thomas Olde Heuvelt

Melissa zegt het volgende over Echo: "Ik ben niet zo van de thrillers maar dit (ontzettend dikke) boek heb ik in één zitting uitgelezen. Het is een boek waarvan je haren recht overeind gaan staan, je hart sneller van gaat slaan en je 's nachts wakker houdt. Je denkt in ieder geval beter na voor je weer de Alpen intrekt. Koning van de thrillers Stephen King prees het vorige boek van de Nederlandse schrijver Thomas Olde Heuvelt HEX al de hemel in, dus dan weet je zeker dat je goed zit. 

Synopsis:
Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…


Ook voor de boeken die u vindt in dit artikel geldt:

Afbeelding
Tips voor het kiezen en optuigen van je kerstboom Wonen 36 minuten geleden
Afbeelding
Vernieuwd Iepen Mienskipsfûns (IMF) investeert 12 miljoen in Friese Mienskip Samenleving 14 uur geleden
Afbeelding
Veel minder Friezen verhogen eigen risico voor zorg Zorg & Welzijn 16 uur geleden
Afbeelding
De gezelligste kerstmarkten in Friesland Evenement 20 uur geleden
Afbeelding
Amaryllis presenteert nieuwe editie van vrijwilligersmagazine. Samenleving gisteren
Afbeelding
Boskalis bouwt rivierdeel Vismigratierivier Natuur 7 dec., 18:00
Afbeelding
Kleine groep Friese jongeren rookt dagelijks Zorg & Welzijn 7 dec., 15:00
Afbeelding
Jongeren bundelen krachten voor betaalbaar wonen en duurzame gemeenschappen Wonen 7 dec., 12:00