Afbeelding
Foto: Piet Douma

Relatietherapie voor boer en burger

Cultuur

LEEUWARDEN - Maandag 17 juni is de kick-off van het nieuwe community-art project Molke 2.0. Dan gaan acht boeren en acht burgers met een volkomen verschillende achtergrond met elkaar op speeddate. Het project is een vervolg op het theaterproject LAB Molke uit 2015 dat over de sociale impact van de veranderingen in de melkveehouderij en familiebedrijven ging. Molke 2.0 wil de dialoog tussen boer en burger onder de loep nemen. Wat weten ze nu eigenlijk écht van elkaar? 

Hoewel er volgens veel instanties geen sprake is van een kloof tussen boer en burger, spreekt boerin en initiatiefnemer Janke Jeltsje van Dijk dit tegen: "Ik merk dat de toon van de burger tegen boeren steeds feller wordt. Er wordt erg snel geoordeeld. Dit zit me dwars, we doen ontzettend ons best om de consument van melk te voorzien en ja, daar ook nog een boterham mee te verdienen. Er is zoveel gaande dat mensen niet weten, zoveel onbegrip. Je hebt steeds het gevoel dat je moet verdedigen wat je doet." Artistiek leider Willy van Assen: "Maandag 17 juni gaan we niet alleen op zoek naar de verschillen in denkwijze maar juist ook naar zaken waar boeren en burgers elkaar in kunnen vinden, waar denken ze hetzelfde over?''.

Voorstelling in september
Van de speeddate wordt een audio- en fotoregistratie gemaakt als inspiratiebron voor het snelkookpanweekend in september. Dan gaan jonge makers - acteurs, dansers, media-artists - samen met professionals, boeren en burgers aan de slag om een voorstelling te maken over de relatie tussen boer en burger. Op zondag 15 september zijn er twee voorstellingen te zien voor het publiek. Deze voorstelling is een 'aanjaagproject' van 'De Reis', het community-art programma van Keunstwurk.

Vervolg in 2020: de reis van de melk
De inzichten van Molke 2.0 worden gebruikt als voer voor het grootschalige locatietheater 'De reis van de melk' dat in 2020 plaatsvindt. Hier beleef je als toeschouwer letterlijk de reis van de melk: vanuit de koe zo de wagen in, naar de fabriek en uiteindelijk naar de winkel. Wat gebeurt er allemaal voordat je glas melk op tafel staat? Artistiek leider en regisseur van de voorstelling Janneke de Haan: "Het is belangrijk dat we met ons project verder willen gaan dan boer en burger met elkaar in gesprek brengen. We kijken naar de toekomst. Wat moet er veranderen in het melkproces om het landschap waarin we leven te behouden en een duurzaam glas melk op tafel te krijgen?".
 
Molke 2.0 is een productie van Keunstwurk en wordt o.a. gesteund door LTO Noord en de Friese Milieufederatie. Janneke de Haan en Willy van Assen zijn samen artistiek leider van het project. Janneke is verantwoordelijk voor regie en Willy voor dans en educatie. 

Afbeelding
Aanbiedingsdocument Friese IJsselmeerkust aangeboden aan mienskip Samenleving 29 minuten geleden
Afbeelding
CityProms 2022 trekt 16.500 bezoekers Evenement 2 uur geleden
Afbeelding
Gloednieuwe McDonald’s in Leeuwarden Zakelijk 8 uur geleden
Afbeelding
Tall Ships Races Harlingen presenteert programma Evenement 10 uur geleden
Afbeelding
‘Ik heb hier ontzettend hard voor gewerkt’ Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Veteranencafé belangrijk maar vooral ook gezellig Samenleving 27 jun, 18:00
Afbeelding
Het Beerenburg Evangelie Volgens Piter Wilkens Algemeen 27 jun, 17:00
Afbeelding
Ambassadeurs Waddenzee Werelderfgoed gehuldigd Natuur 27 jun, 15:00