Jen in actie
Jen in actie Foto: Surinaams koken met Jen

Maak kennis met de Surinaamse keuken bij Jen aan de Schrans

Culinair

LEEUWARDEN - Leeuwarden heeft er een nieuwe food hotspot bij. Aan de Schrans kun je bij ‘Surinaams koken met Jen’ sinds anderhalve maand genieten van heerlijke Surinaamse lunch- en dinergerechten. De vrouw achter deze onderneming, Jennifer Jessica, zet zich al jaren in om de gezonde en kruidige Surinaamse keuken op de kaart te zetten van Friezen. 

Wat begon bij een blog en een Youtube-channel groeide voor Jennifer, voor velen gewoon Jen, uit tot een grote onderneming. Haar passie, Surinaams eten, deelt ze het liefst met iedereen. Eerst dus op het internet, maar sinds kort heeft ze het beeldscherm verruild voor een ‘echte afhaalgelegenheid’, haar eigen Surinaamse foodspot. Daarnaast gaf ze voor de coronacrisis ook regelmatig kookworkshops, alleen staat dat een beetje op een laag pitje momenteel. 

De foodspot ‘Surinaams koken met Jen’ is gevestigd aan de Schrans 139 in Leeuwarden. Hoewel het restaurant nog geen twee maanden open is, weten steeds meer Leeuwarders Jen en haar collega’s te vinden. Jen: “We werken altijd met dagverse producten en dat wordt zeker gewaardeerd. Bij ons geen massaproductie, maar elke dag vers eten, dat proef je!” Haar producten haalt Jen bij lokale ondernemers en zijn meestal biologisch. Ze werken zonder plastic en proberen zo weinig mogelijk afval te verwerken. Een bewuste maaltijd dus, die in Leeuwarden steeds meer aan populariteit wint. Dat merkt Jen ook: “Er komen nu al zoveel mensen dat sommige gerechten bijna elke avond zijn uitverkocht.” Dat is dan ook de reden waarom ze mensen aanraadt een gerecht vooral via de telefoon te bestellen: “Dan weet je zeker dat het gerecht er ook nog is als je het komt halen.”

In Friesland is de Surinaamse keuken nog aardig onbekend. Veel mensen kennen roti, nasi en bami wel, maar dan houdt het op: “Onze keuken is in principe heel gezond. We werken van oudsher veel met biologische ingrediënten. Veel mensen denken ook dat het heel pittig is, maar dat is het niet. De Surinaamse keuken is kruidig, maar niet pittig.” Bij Surinaams Koken met Jen is voor elk wat wils. Er zijn heerlijke gerechten met vlees en vis, maar ook vegetarische en vegan gerechten. In de winkel kun je ook foodboxen kopen of één van Jen’s legendarische kruidenmixen meenemen om zelf mee te koken. Jen heeft ook twee kookboeken op haar naam staan, die uiteraard ook te vinden zijn aan de Schrans. 

Voor de lezers van RondOm Leeuwarden heeft Jen nog wat leuks in petto. Ze geeft graag een Surinaamse foodbox inclusief één van haar eigen kruidenmixen weg aan een lezer die het antwoord weet op de volgende vraag: Welk Surinaams gerecht maak je met onder andere deze ingrediënten: kip, bouillonblok, ui, knoflook, citroengras, ei, taugé, selderij en gebakken aardappelblokjes. Weet jij het antwoord, stuur het dan voor maandag 12 oktober op naar winnen@rondomvandaag.nl. 

Surinaams koken met Jen
Schrans 139, Leeuwarden
www.surinaamskokenmetjen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Ouderen hebben bepaalde kwaliteiten waardoor ze zich vaak wel redden in het verkeer.
Help, mijn vader is niet meer veilig in het verkeer! Gezondheid 10 uur geleden
Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 19 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 28 apr, 18:00
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 28 apr, 15:00
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid 28 apr, 12:00
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00