Désirée van Dijk-Attema
Désirée van Dijk-Attema

Column Désirée Van Dijk-Attema: Gewoontedieren

Column

Zijn mensen gewoontedieren? Ik heb zelf zeker een aantal vaste gewoontes. Het schrijven van deze bijdrage bijvoorbeeld, die eigenlijk altijd tot stand komt op de dag dat de deadline verstrijkt.

En ik zie ook vandaag hoe gewoontes inslijten. We weten dat er rondom deze verkiezingen van alles anders is. Voor het stemproces zijn drie dagen beschikbaar in plaats van 1 en ook kunnen 70-plussers schriftelijk hun stem uitbrengen. Maar wat ook anders is, is dat Aldlânstate geen stemlocatie is. Er waren meerdere redenen waarom dat niet verstandig was, maar het ontbreken van afzonderlijke looproutes voor inkomende en uitgaande stemmers was er 1 van.

Geen stembureau dus in de hal van Aldlânstate, maar wel stemmers! De gewoonte om in Aldlânstate te stemmen is kennelijk zo ingesleten dat kiezers niet op hun stempas kijken. Mensen zijn onaangenaam verrast, vragen of we wel heel zeker weten dat er in Aldlânstate niet gestemd kan worden en gaan na de bevestiging niet vrolijk de deur uit.

We stellen onze routines niet zo maar bij - en dat laten we ons al helemaal niet gemakkelijk door anderen opleggen. En ik geef toe, ik ben ook gewend om in Aldlânstate mijn democratische rechten uit te oefenen en moest nu op zoek naar stembureau 27 in de stad.
Maar zijn mensen gewoontedieren met een vraagteken of met een uitroepteken. Houden mensen zonder al te veel nadenken vast aan wat ze altijd doen?

De afgelopen dagen heb ik op televisie veel politieke debatten gevolgd. Ik zag politici die vasthouden aan standpunten die er al heel lang zijn en gelukkig zag ik ook politici die zich realiseren dat we onze maatschappij anders in moeten richten. Dat we keuzes moeten maken voor de generaties na ons. Dat we niet-duurzame gewoontes in moeten ruilen voor nieuw en duurzaam gedrag.

Mensen zijn soms gewoontedieren. En als het gaat om gewoontes als jezelf wassen of je tandenpoetsen, dan is daar niets mis mee. Maar wees alsjeblieft geen gewoontedier als het gaat om hoe we met elkaar leven in een veranderende wereld. We kunnen dat en dat hebben we het afgelopen jaar aan elkaar laten zien!

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 2 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00