Klaas Siderius in de Elfstedenhal
Klaas Siderius in de Elfstedenhal

Directeur Klaas Siderius: 'Leuke nieuwe dingen bedenken'

Bedrijf in beeld

LEEUWARDEN - De bijzondere Elfstedenhal bewijst in het vijfde winterseizoen van het bestaan zijn bestaansrecht. Was er eerst nog de angst dat er geen tweede ijshal naast die van Thialf in Heerenveen bij kon in Fryslân, die angst is nu wel verdwenen. Leeuwarden boort nieuwe schaatsliefhebbers aan, gaat de verbinding zoeken met natuurijsclubs, organiseert leuke bedrijfsuitjes en kinderfeestjes oftewel: is breed inzetbaar.

Het concept van de Elfstedenhal slaat aan. “Mijn voorganger Johan van der Kooi en alle medewerkers hebben het allemaal uitstekend bedacht”, zegt Klaas Siderius die sinds 1 september 2019 directeur is. De ijshal kent een ovale vierhonderdmeterbaan, een 30 x 60 meter-baan in het midden daarvan, heeft een ijshockeyhal en tussen beide ijshallen in het restaurant en winkel op de begane grond.

Op de eerste verdieping zetelt nog een ruimte/restaurant met een zaal voor het houden van presentaties, vergaderingen en workshops, lunches en buffetten voor groepen tot maximaal tweehonderd personen. Op die verdieping zetelen ook de kantoren van de medewerkers.

Van Iisstoksjitten, Curling, Shorttrack, Schoonrijden, Kunstschaatsen, IJshockey, Langebaanschaatsen, in wedstrijdvorm of in de vorm van clinics voor bedrijven, vriendengroepen of familiefeestjes en niet te vergeten kinderfeestjes: de Elfstedenhal biedt een breed scala aan mogelijkheden. Sowieso krijgen jaarlijks 6200 Friese basisschoolkinderen er schoolschaatsles. De Elfstedenhal is vooral gericht op de breedtesport omdat Thialf in Fryslân de ijshal voor (internationale) topsportevenementen moet blijven.

Enige uitzondering zijn de sprintwedstrijden om de Gouden Bal, waar internationale schaatssprinters aan meedoen en de Elfstedenhal extra sfeervol wordt aangekleed. Sowieso is het een sfeervolle en behaaglijke hal. Voor een ijskoude ijshal zelfs bijzonder behaaglijk, dankzij een bijzondere milieuvriendelijke klimaatbeheersing.

De komst van het Cambuurstadion naar het gebied rondom de Elfstedenhal is een mooie ontwikkeling. “Alles wordt een stukje professioneler, het geeft iedereen een goede energie en er komen allerlei leisurebedrijven, horeca, scholen, er zullen allerlei verbindingen gelegd kunnen worden die elkaar versterken.”

Siderius is in zijn vorige baan als directeur van Sidijk de hele wereld over geweest en heeft heel wat gigantische sport- en leisurecentra gezien in het Midden Oosten, Azië en Amerika. “In Chicago komen bijvoorbeeld 23.000 mensen kijken naar een ijshockeywedstrijd. Zij spelen in hetzelfde stadion als de Bulls. Dat is ongelooflijk. Dat zijn hele andere aantallen dan hier, maar je kunt er op eigen schaal wel veel van leren. Met kleine aanpassingen kun je ook al veel bereiken.”

Voorbeeld: dim de gewone lichten in de hal, zet een discobal aan met lichtstralen in verschillende kleuren en je hebt feestelijk discoschaatsen voor jong en oud. Kost weinig, levert veel plezier op. “Dat is hoe wij hier gaan denken de komende tijd. Ik ben als nieuwe directeur eerst bezig geweest met de lopende zaken leren begrijpen, het wordt nu tijd om beleid te gaan maken waar we mee vooruit kunnen. Het gaat hier al heel goed, maar het kan natuurlijk altijd beter. Dat met leuke activiteiten tot stand brengen is het mooiste natuurlijk.”

Op de website www.elfstedenhal.frl vind je het volledige overzicht van alle activiteiten. Siderius: “In het begin van volgend seizoen zal onze vernieuwde website nog interactiever zijn en zul je in één oogopslag kunnen zien wat er te doen is.” Hou het ook in de gaten om te checken wat er voor nieuws gaat gebeuren “Dat er nieuwe activiteiten komen, dat is zeker!”

Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 20 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 23 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek 27 mrt, 10:00