Louis is pijnexpert en leert patiënten hun brein te trainen om anders om te gaan met pijn.
Louis is pijnexpert en leert patiënten hun brein te trainen om anders om te gaan met pijn.

Over pijn, skateboarden en slechte grappen

Algemeen

LEEUWARDEN - Louis Zantema is pijnbestrijder. Althans officieel is de Leeuwarder Gz-psycholoog en chronisch pijnexpert die van virtual reality gebruik maakt om deze pijn aan te pakken. Met zijn bedrijf Reducept won hij een van de World Summit Awards. Een tweejaarlijkse innovatieprijs van de Verenigde Naties, bedoeld voor innovaties die een digitale oplossing bieden voor grote problemen. Meer weten van Louis? Volg hem op instagram: @louiszantema.

Wat ben je aan het doen? Eerder dit jaar kwam mijn boek ‘Bevrijd van Pijn’ uit. In dit boek ga je actief aan de slag met de pijn die je hebt. Door verschillende oefeningen te doen, leer je technieken waarmee je de pijn kunt verminderen en beter in je vel komt te zitten. Ik houd me namelijk al een aantal jaar vrijwel fulltime bezig met langdurige pijnklachten en psychologie. In eerste instantie met Reducept, een bedrijf dat ik oprichtte om innovatieve therapieën voor langdurige pijn te ontwikkelen, zoals onze Virtual Reality therapie. En dat combineer ik nu met mijn eigen praktijk Fennema & Zantema, waarin ik mensen met pijnklachten behandel en mindfulness- en presentatietrainingen geef.

Wat wilde je worden als kind? Professor. Het leuk me leuk om de hele dag in een laboratorium te experimenteren. Ten minste, dat was mijn beeld van een professor destijds.

Verslavend: Spelletjes, board-sporten, chips, dingen ontdekken en goede series.

ME-time: Surfen en skateboarden. Dat vind ik heerlijk om te doen.

Blij met: De impact die we maken op de levens van mensen met pijn en de mogelijkheden die het leven biedt wanneer je ergens echt langere tijd voor gaat.

Minder blij met: Administratie.

Milliondollar-tip: Doe de dingen waar je zelf in gelooft en die je waardevol vindt.

Inspiratiebron: Het leven zelf.

Favoriete plek in Friesland: Terschelling.

Dit vind ik stom: Afspraken die op het laatste moment niet doorgaan, slecht slapen, lekke banden, hoofdpijn, een agenda die uitpuilt, zieke kinderen, stress, de hele dag achter de computer, een overvolle mailbox, je best ergens voor doen zonder resultaat, autoritten naar de andere kant van het land. Genoeg dus.

Geheim genoegen: Slechte grappen en foute humor.

Welke eigenschap waardeer je in mensen? Een bepaalde mate van eerlijkheid en kwetsbaarheid, niet bang zijn om in een gesprek veroordeeld te worden en een eigen mening durven geven.

Lievelingsmuziek: Moeilijk kiezen. Over het algemeen vind ik de kwaliteit van muziek uit de 60’s en 70’s wel consistent beter dan de decennia erna.

Laatste avondmaal: Met de mensen van wie ik houd.

Wat staat er nog op je bucketlist: Mijn kinderen volwassen zien worden.

Zo ziet mijn ideale vrije dag eruit: Als er maar niet gehaast hoeft te worden, ik tijd doorbreng met dierbaren, we buiten kunnen zijn, sporten of een spel doen.

Wat had je als twintigjarige graag geweten? Het was mooi geweest als ik wat eerder vertrouwen had gehad in mijn kunnen, maar wellicht heeft dat ook tijd nodig gehad.

Hoe zie je jezelf over 5 jaar? Daar houd ik me niet zo mee bezig. Gezien het plezier dat ik beleef aan de dingen die ik doe, zou het goed kunnen dat ik dan nog steeds mensen met pijnklachten behandel, me bezighoud met zorginnovatie, schrijf en spreek.

Levensmotto: Ik heb het nog nooit gedaan, dus denk dat ik het wel kan.

Wilt u ook in ons vriendenboekje? Mail dan naar Linda@rondomvandaag.nl

Afbeelding
Laat heel Fryslân zien hoe fantastisch het is om samen te zingen! Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Stevige dame Floor zoekt een nieuw baasje Verhalen uit de buurt 19 uur geleden
Annelies Bondo van Kamers met Aandacht en wethouder Pieter van der Zwan van gemeente Smallingerland bij het carillon in Drachten.
'Kamers met aandacht' gezocht voor jongeren Wonen 22 uur geleden
Afbeelding
In deze Friese gemeente staan de meeste energiezuinige huizen Duurzaamheid gisteren
Afbeelding
Vanaf maandag werkzaamheden, Drachtsterplein drie nachten deels gestremd Verhalen uit de buurt 28 apr, 10:00
Afbeelding
De wereld in boeken: ga op reis vanaf je bank Algemeen 28 apr, 08:00
Afbeelding
Column Ed van Dijk: Nieuwe expo vormen Column 27 apr, 15:00
Kunstwerk van Janny Zijlstra.
De kunstzinnige levensreis van Janny Zijlstra-Wijnalda Cultuur 27 apr, 12:00