Afbeelding

Bouw Tiny Houses Techum is gestart, één van de vele duurzame projecten in Fryslân

Algemeen

De kleine hippe duurzame woningen genaamd Tiny Houses worden in Fryslân steeds populairder, op een groot aantal locaties in de provincie zijn en worden ze inmiddels gebouwd. In Techum, in de wijk Zuidlanden en Leeuwarden, staan er bijvoorbeeld tien op stapel.

Van de tien woningen is eentje bijna klaar, van drie is de bouw inmiddels begonnen en van eentje ligt de fundering er. Van de andere woningen is nog niks te zien. Medewerker Archan Zijlstra van de gemeente Leeuwarden – de gemeente is het project gestart – weet dat er zestig aanmeldingen binnen kwamen voor de tien woningen.

Naar eigen smaak indelen

De nieuwe bewoners mogen hun Tiny House naar eigen smaak indelen. De buitenkant staat op hoofdlijnen wel vast, al is daar best nog wel een eigen draai aan te geven. “Het moet uit natuurlijke materialen zoals hout en glas zijn opgebouwd en mag voor maximaal twintig procent uit afwijkend materiaal bestaan”, zegt aanstaande bewoner Kenneth Damasco.

Hij en zijn vrouw zijn blij dat ze bij de tien gelukkigen horen. “Onze kinderen zijn de deur uit, we wilden kleiner gaan wonen en zijn op onderzoek uit gegaan. Toen we dit project tegenkwamen hoefden we niet lang na te denken.” Ze gaan vanuit Gorredijk naar Leeuwarden verhuizen. Kenneth: “Ik kende Leeuwarden nog van vroeger, dus dat is geen grote stap.”

Net zo groot als appartement

De kinderen kunnen ook in het Tiny House blijven overnachten, ondanks dat het veertig vierkante meter ‘groot’ is, zes meter hoog en 150 kubieke meter inhoud heeft. “Mensen denken vaak dat het klein is, maar dat valt wel mee. Het is ongeveer net zo groot als een appartement.” Het echtpaar Damasco hoopt in april of mei de woning te kunnen betrekken. “Het past goed bij ons, want wij wilden al bewuster gaan leven.” Dat ze veel spullen moeten wegdoen vinden ze niet erg. “Als je goed bekijkt wat je echt nodig hebt dan valt dat reuze mee.”

Afbeelding
Boeren overhandigen eerste spandoek aan de provincie Fryslân Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
De leukste activiteiten tijdens Pinksteren in Friesland Recreatie & Ontspanning 15 uur geleden
Afbeelding
Maatschappelijke gift maakt Musical De Tocht toegankelijk voor 2000 kinderen Cultuur 17 uur geleden
Robin van Persie in actie tegen sc Heerenveen (2018).
Robin van Persie wordt de nieuwe hoofdtrainer van SC Heerenveen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Fries Museum bespaart 145 ton CO2 op jaarbasis dankzij optimalisatie klimaatinstallatie Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
LIVEBLOG: Zo reageert de wereld op 'onze' Joost Klein Cultuur 21 uur geleden
Pluktuin Vreedebest
Het seizoen is weer begonnen voor Pluktuin Vreedebest: "Mijn hobby voor tuinieren is een beetje uit de hand gelopen" Culinair 23 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Friesland Financieel gisteren