Afbeelding

Spoorwerkzaamheden extra sneltrein in Fryslân naar 2020

Algemeen

Werkzaamheden aan het spoor tussen Groningen en Leeuwarden die gepland stonden voor de herfstvakantie (16 t/m 27 oktober), verschuiven voor een deel naar volgend jaar. Het gaat om aanpassingen aan stations, overwegen en perrons langs het Friese deel van het traject. De werkzaamheden in Groningen gaan door. De aanpassingen worden gedaan voor een extra sneltrein tussen Groningen en Leeuwarden (ESGL). De extra sneltrein kan nog steeds volgens planning eind 2020 rijden.

ProRail zoekt samen met treinvervoerder Arriva en de aannemer naar een nieuwe periode om de werkzaamheden in Fryslân uit te voeren. In de periode van 16 t/m 27 oktober zouden er geen treinen rijden tussen Leeuwarden en Groningen. Nu er enkel werkzaamheden in Groningen plaatsvinden rijden er wel stoptreinen tussen Leeuwarden en Zuidhorn. Arriva zet tussen Zuidhorn en Groningen bussen in. Het rijden met sneltreinen is niet mogelijk, daarom zet Arriva snelbussen in tussen Leeuwarden en Groningen.

Werkzaamheden Fryslân

Het spoor tussen Leeuwarden en Feanwâlden wordt aangepast om de extra sneltrein veilig te kunnen laten rijden. Dat vereist ook aanpassing van het systeem voor treindetectie. Dit zorgt ervoor dat treinen zichtbaar zijn voor het beveiligingssysteem van het spoor. De materialen voor de treindetectie zijn momenteel niet leverbaar.

Werkzaamheden aan het spoor in Fryslân worden daardoor niet in oktober uitgevoerd, maar op een later moment. Het gaat onder meer om het aanpassen van de overgangen bij de Schrans (Leeuwarden), Friesland Campina (Leeuwarden), de Slachtedijk (Hurdegaryp) en de Suderwei (Feanwâlden) en het aanpassen van de perrons aan de oostkant van het station in Leeuwarden. Mogelijk kunnen relatief kleine werkzaamheden langs het traject wel doorgaan.

Werkzaamheden Groningen

In Groningen worden de werkzaamheden volgens planning uitgevoerd. De aannemer plaatst onder andere het spoordek voor het nieuw te bouwen tweede spoor in Zuidhorn en vervangt de spoorbrug over de Zuidwending. De brug bij Hoendiep wordt verder verstevigd en geschikt gemaakt voor het tweede spoor.

Extra Sneltrein Leeuwarden Groningen
Met een extra sneltrein en langere treinen tussen Leeuwarden en Groningen maken we het Noorden beter bereikbaar. Reizigers kunnen vaker en comfortabeler reizen. Ook overstapmogelijkheden verbeteren. Voor de extra trein moeten het spoor, verschillende (over)wegen en alle stations aangepast worden. De provincies Groningen en Fryslân, ProRail en de aannemers werken er hard aan overlast zoveel mogelijk te beperken. De extra sneltrein gaat eind 2020 rijden.

Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Demonstreren een recht? Column 15 uur geleden
Beeld ter illustratie.
Opening watersportseizoen in Leeuwarden Sport 18 uur geleden
Zonder de vele vrijwilligers zou Paard & Erfgoed niet mogelijk zijn.
Het sociale gezicht van Paard & Erfgoed,Nederlands leukste plattelandsfair Evenement 21 uur geleden
Doorkijkje naar de prachtige H-vleugel met shops en ateliers
De leukste, maar ook best verstopte winkeltjes van Leeuwarden vieren samen de Week van de Stenen Winkels Algemeen 23 uur geleden
De opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum is altijd een groot succes.
Kom naar de Opzetdag van Vouwwagencentrum Noordbergum Zakelijk nieuws gisteren
Joost Klein droomde altijd al van het Songfestival.
Het succes van Joost Klein, een jongen uit Britsum Cultuur 9 mei, 18:00
Overzichtsbeeld van locatie Barrahus fase 2.
Persbericht: Barrahûs fase 2 gaat in de verkoop Wonen 9 mei, 15:00
Feike Lousma tijdens een presentatie over het gehoor.
Feike Lousma van Hoorzorg Lousma roept op om te passen op het gehoor Zakelijk nieuws 9 mei, 12:00