Docente Esther en student Ramona.
Docente Esther en student Ramona. Foto: RondOm Vandaag

Ook na fusie blijft inclusie belangrijk thema

Educatie

HEERENVEEN - Op 9 december wordt er in heel Nederland op middelbare scholen, universiteiten, mbo’s en hbo’s Paarse Vrijdag gevierd. Dit is een initiatief van de GSA en COC Nederland waarbij jonge mensen vieren dat ze zichzelf mogen zijn. Ook bij het Friesland College, vieren ze Paarse Vrijdag. RondOm Heerenveen spreekt met docent Esther Postmus en studente Ramona. 

Op locatie Sportstad van het Friesland College laten ze Paarse Vrijdag niet stilletjes aan zich voorbijgaan. Op 9 december kunnen de studenten en medewerkers verwachten dat de hele school paars kleurt. Bij de hoofdingang worden pilaren met paarse ballonnen opgetuigd, er zullen overal paarse vlaggetje hangen en de posters, jaarlijks verstrekt door het GSA Netwerk, worden opgehangen in de gangen. Ook zal er een stand zijn waar informatie wordt gegeven over onderwerpen die te maken hebben met seksualiteit en gender en waar de bekende paarse polsbandjes worden uitgedeeld.

Ambassadeur

Esther Postmus is één van de medewerkers op het Friesland College die zich intensief bezighoudt met onderwerpen als inclusie, gelijkheid en diversiteit: “Als projectleider van De Gezonde School heb ik oog voor het welzijn en de tevredenheid van onze studenten. Daarbij hoort dat studenten zich veilig voelen als ze hier zijn.”

Ramona, studente pedagogisch medewerker, weet hoe belangrijk het is dat je je veilig kan voelen op school: “Op mijn vorige school was ik de enige die er voor uit kwam dat ik op vrouwen val. Het onderwerp werd ook niet besproken.” Ramona kreeg op haar vorige school daarom te maken met pesterijen.
Sinds ze op deze locatie van het Friesland College zit, voelt zich wel veilig. Dat heeft positieve gevolgen op haar onderwijs, denkt ze zelf: “Eerder sloot ik mij af en had ik weinig contact met mijn medestudenten en docenten. Nu doe ik actief mee met de les, werk ik beter samen en heb ik meer sociale contacten.” Inmiddels is Ramona uitgegroeid tot een ambassadeur, die andere studenten inspireert en helpt op de ontdekkingsreis naar hun eigen identiteit.

Inclusie en diversiteit

Als studenten zich veilig voelen, kunnen ze beter het onderwijs volgen. Daarom blijven inclusie en diversiteit ook belangrijke onderwerpen tijdens en na de fusie tussen ROC Friese Poort en het Friesland College. Esther denkt dat de fusie zelfs een positief effect heeft op hoe ze met deze onderwerpen omgaan: “We kunnen onze krachten bundelen. Ik hoop dat er op elke locatie een groep studenten en medewerkers opstaat die deze onderwerpen permanent op de kaart zetten. In gesprekken met collega’s van ROC Friese Poort merk ik ook dat zij hier actief aan willen bijdragen.” Ook blazen Ramona en Esther nieuw leven in de Gender en Sexuality Alliance, waarin studenten die zich betrokken voelen met de LHBTQ+ gemeenschap zich verzamelen. Ze zoeken nog nieuwe leden. Op Instagram kan je hen volgen (@GSAFrieslandCollege)

Een vast onderdeel

Niet alleen tijdens Paarse Vrijdag zijn ze bij het Friesland College overigens bezig met inclusie. Het is een vast onderdeel van het curriculum. Esther: “Tijdens het vak burgerschap wordt het besproken, maar ook bij studieloopbaanbegeleiding. Dan hebben we het bijvoorbeeld over gelijkheid op de werkvloer.” Tijdens de lessen worden de docenten ook regelmatig bijgestaan door externe partijen, zoals COC Friesland of Regenboogbelang Heerenveen. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je over dit soort onderwerpen praat met de studenten. Zij leren hier naast een beroep ook over wie ze zijn,” sluit Esther haar verhaal af.

Friesland College viert op 9 december Paarse Vrijdag

Afbeelding
EU-debat van Fryslân in Gorredijk Politiek 35 minuten geleden
Beheer oevers langs Friese vaarwegen
Subsidieregelingen oeverbeheer geopend Financieel 17 uur geleden
Afbeelding
Bevrijdingsvuur naar Kazemattenmuseum Algemeen gisteren
Afbeelding
Onderzoek: houtworm en boktor zorgen voor meeste overlast in Friesland Natuur 1 mei, 18:00
Afbeelding
DODENHERDENKING KORNWERDERZAND KAZEMATTENMUSEUM Algemeen 1 mei, 08:00
Rijden onder invloed van cannabis gebeurt het vaakst bij mensen die al stevig blowen.
Veel cannabisgebruikers rijden onder invloed Gezondheid 30 apr, 18:00
Afbeelding
Uniek historisch dambord werpt nieuw licht op herkomst Fries damspel Cultuur 30 apr, 12:00
Afbeelding
Volop activiteiten in de meivakantie bij Sportstad Heerenveen Sport 30 apr, 10:00