VluchtelingenWerk heeft het eerste exemplaar van het interview-bundeltje 'Nieuwe Buren' officieel overhandigd aan wethouder Luciënne Boelsma
VluchtelingenWerk heeft het eerste exemplaar van het interview-bundeltje 'Nieuwe Buren' officieel overhandigd aan wethouder Luciënne Boelsma

VluchtelingenWerk bundelt interviews met Nieuwkomers in De Fryske Marren

Algemeen

JOURE - Er komt een huurhuis leeg in de straat en plotseling wonen daar mensen uit een ander land. Wie zijn het? Waar komen ze vandaan? VluchtelingenWerk De Fryske Marren interviewde bijna alle ‘nieuwkomers’ in 2021. Hun verhalen zijn nu voor iedereen te lezen in het boekje ‘Nieuwe Buren’, waarvan wethouder Luciënne Boelsma op 14 februari het eerste, gesigneerde exemplaar in ontvangst nam. 

We kennen allemaal de beelden uit het journaal en de statistieken over vluchtelingen. Maar waar komen de ‘nieuwe buren’ vandaan? Wat drijft hen en hoe zien zij hun toekomst in Nederland?

Aan het woord zijn nieuwkomers uit Joure, Lemmer, Delfstrahuizen en Sint Nicolaasga. Alleenstaanden en gezinnen. Uit Syrië, Congo, Eritrea, Iran en Turkije. “We willen iedereen de kans geven om kennis te maken met de nieuwkomers. We willen de mens achter de nieuwsberichten laten zien. Want ook die nieuwe buren zijn gek op hun kinderen, of op voetbal en hebben dromen voor de toekomst”, zegt Everdien Brinkhuis, teamleider van VluchtelingenWerk in De Fryske Marren. “Zie het als een kennismaking. Bijvoorbeeld met Mashande, een fietsenmaker uit Afrika. En met Jean uit Congo, die graag dominee had willen worden. Of de drie lachebekjes van de familie Idris en met politieman Ibrahim uit Istanbul.” Bij elk verhaal zit een samenvatting in de taal van het land van herkomst. Op die manier kunnen alle inwoners van de gemeente het boekje lezen, ook als ze pas nieuw zijn.

‘Nieuwe Buren’ wordt de komende weken verspreid over publieke ruimten in de gemeente. Denk aan de wachtkamer van de huisarts of de tandarts, het gemeentehuis, de bibliotheek of het dorpshuis. Ook zal het boekje in digitale vorm beschikbaar komen op de website van VluchtelingenWerk Nederland.

Het afgelopen jaar vestigden zich 20 volwassen statushouders in gemeente De Fryske Marren, met hun 16 kinderen. Ze wonen in Joure, Lemmer en Balk, maar ook in de kleinere dorpen. Een aantal wacht nog met smart tot ook zijn gezin mag nareizen. Alle nieuwkomers worden de eerste twee jaar dat ze in de gemeente wonen begeleid door VluchtelingenWerk De Fryske Marren. Het eerste jaar door een maatschappelijk begeleider; Een vrijwilliger die de nieuwkomer een jaar lang bijstaat met raad en daad en hem of haar helpt zijn draai te vinden hier. In het tweede jaar kunnen de nieuwkomers nog gebruik maken van de inloop-spreekuren. Dat is allemaal mogelijk, omdat er zo’n veertig vrijwilligers actief zijn voor VluchtelingenWerk De Fryske Marren, vanuit het kantoor aan de Midstraat in Joure.

Afbeelding
Mashande Ndagijimana from Congo. Living in Balk.
Afbeelding
Visser Plant Boomkwekerij/Plantencentrum Wonen 1 uur geleden
Beeld ter illustratie
Boeren en tuinders lanceren massale publieksactie Agrarisch nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Geniet ook dit jaar weer van muziek in de natuur tijdens Oranjewoud Festival Evenement 23 uur geleden
Tom Nijdam
Tom Nijdam zamelt geld in voor schaatscarrière Sport gisteren
Afbeelding
Column Désirée van Dijk-Attema: Nat en nog meer onzekerheid Column 13 mei, 18:00
Afbeelding
Laat je betoveren door de Kracht van Wandelen in het Bos van Oranjewoud Gezondheid 13 mei, 15:00
Vijvers verrijken de biodiversiteit.
Terra Flora zorgt voor meer biodiversiteit bij u in de tuin Wonen 13 mei, 10:00
Nordic Walking is een ontzettend goede sport voor mensen met de ziekte van Parkinson.
Stichting Parkinson in Beweging stopt Sport 12 mei, 12:00