Durk Slagmann en Fokke Wester van SC Boornbergum '80
Durk Slagmann en Fokke Wester van SC Boornbergum '80 Foto: Rob Dijkstra

SC Boornbergum '80 bestaat 40 jaar!

Sport

Omnisportvereniging SC Boornbergum '80 viert dit jaar haar 40-jarig jubileum. De vereniging bestaat uit gymnastiek, voetbal en tennis en bestaat momenteel uit zo'n 300 leden. Voetbalvrienden Fokke Wester en Durk Slagmann maken al sinds de oprichting deel uit van de voetbalvereniging en zijn onlosmakelijk verbonden met de club. Wegens corona is een groot jubileumfeest helaas niet mogelijk, maar het dorp straalt wel in de groene clubkleuren. Wester en Slagmann vertellen over de mooie historie van de club.

SC Boornbergum is in 1980 ontstaan uit een fusie tussen verschillende sportverenigingen, waaronder twee oude voetbalverenigingen. Wester kwam vanaf de voetbalvereniging ZVB (Zaterdag Voetbal Boornbergum) opgericht in 1964 en Slagmann vanaf zondagsvereniging ONF (Op Nij Foriene) uit 1945. Volgens beide heren is na de fusie de onderlinge binding in het dorp sterker dan ooit: "In het verleden werkten de clubs wat om elkaar heen. De toenmalige voorzitter Jan Dijkstra zei toen: 'dit kan zo niet langer'. Daarna zijn de clubs samen gegaan. Sinds de fusie is Boornbergum echt eensgezind geworden. De saamhorigheid binnen de club is geweldig".

Altijd verbonden

Na een actieve voetbalcarrière zijn de heren nog altijd betrokken bij de club. Beide heren hebben vele functies bekleed binnen de vereniging, denk aan het ontvangen van de scheidsrechters, vlaggen bij het eerste elftal en het veldbeheer. Wekelijks waren de mannen nog op de club te vinden, maar door corona is dat nu even niet het geval. "Iedere vrijdag komen we met een clubje normaal samen in de kantine, gewoon even een bakje koffie drinken en bijkletsen". Het gemis van het voetbal op wedstrijddagen is groot: "vooral de derde helft, de gezelligheid na de wedstrijden". Om de tijd nuttig te besteden knappen de heren het complex op. "Je hebt nu tijd voor dingen die je anders misschien niet hebt, maar ik hoop dat we gauw weer terug kunnen naar het normale".

Hoogtepunten

Het hoogtepunt van beide heren zijn de kampioenschappen uit het verleden. Het bijzondere daaraan is dat deze prestaties voor een groot deel gepaard gingen met eigen jeugd. Zo gaat dat nu nog bij de vereniging. "Het is echt een heel gemoedelijke vereniging. Ons kent ons. Als er een keer wat is, dan spreek je diegene daarop aan en dan weet je dat het in orde komt. Dat trekt ook jongens van iets buiten het dorp aan. We houden hier van het persoonlijke".

Onderdeel van het leven

Slagmann sluit af met de woorden: "Een dominee zei wel eens tegen me: 'geen kerk, is voor mij geen zondag.' Toen antwoordde ik: 'een zondag zonder voetbal, is voor mij geen zondag. Het is echt een onderdeel van je leven".

Vrijwilligers Fokke Wester en Durk Slagmann zijn onlosmakelijk verbonden met de club

De kantine van SC Boornbergum: de Kampslach
Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 7 uur geleden
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 10 uur geleden
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00