Afbeelding

Ondernemen in de Alde Feanen: “Als ik uit het raam van het restaurant kijk, zie ik de prachtige natuur”

Recreatie & Ontspanning

NIJ BEETS - Toeristen komen en gaan in het mooiste natuurgebied van Friesland, maar er zijn ook mensen die zo gelukkig zijn elke dag te wonen en te werken in de Alde Feanen. Brugt en Ineke Jonker zijn de ondernemers achter het knusse restaurant Pier’s Hiem in Nij Beets. Dagelijks staan zij klaar om binnen- en buitenlandse gasten kennis te laten maken met de natuur en cultuur van de omgeving. 

Brugt Jonker, naast eigenaar ook chef van Pier’s Hiem, vertrok tientallen jaren samen met zijn ouders naar Brabant, waar zijn vader destijds bij een roosterfabriek werkte. Toen zijn vader besloot van zijn pensioen te gaan genieten, wilde het gezin graag terugkeren naar Friesland. Nu woont en werkt Brugt alweer jaren in onze prachtige provincie en vanaf 2016 is hij bijna dagelijks te vinden bij Pier’s Hiem in Nij Beets: “Een uniek gebied om te werken,” vindt hij, “als ik uit het raam van het restaurant kijk, zie ik de prachtige natuur, dat is elke keer weer genieten.” 

Op maandag en dinsdag is het restaurant dicht en bezoeken Brugt en Ineke vaak de regio. Zo kunnen ze ook hun gasten, die overal uit Nederland en uit het buitenland komen, kennis laten maken met de cultuur én natuur om het restaurant heen. Dat doen ze onder andere door samen te werken met andere ondernemers, zoals camping en bed & breakfast De Kanhoeve uit de Veenhoop: “Daarmee hebben we nu een fietsroute ontwikkelt dat je door de mooiste gebieden van de Alde Feanen leidt. Het plan was om deze route met een grote groep fietsers te fietsen, om stil te staan bij het jubileum van ons restaurant, maar door de coronacrisis is dat nu niet meer handig. Daarom hebben we besloten om de fietsroute voor iedereen beschikbaar te maken. De routes zijn zestig, veertig of twintig kilometer lang en voor twee euro op te halen bij De Kanhoeve. Voor een pauze met een verfrissend drankje en wat lekkers kom je onderweg natuurlijk langs Pier’s Hiem.”

Niet alleen de ondernemers, ook het restaurant zelf vertelt over het erfgoed van het gebied. Dit jaar zou in het teken staan van het 100-jarige bestaan van Pier’s Hiem, hoewel er door het virus al een aantal activiteiten zijn gecanceld. De geschiedenis gaat echter nog veel verder dan 1920, want in 1897 stond er al een herberg die druk beklant werd. In dat jaar kocht Theunis van der Mei de herberg omdat hij zijn werk als bakker niet meer vol kon houden. De herberg werd een verzamelplaats van alle boeren uit de regio en in 1920 liet Van Der Mei een nieuwe herberg bouwen. Zoon Hindrik legde de eerste steen en het gebouw dat nu als Pier’s Hiem bekend kwam te staan was geboren. De rest van hun geschiedenis lees je op de website, maar ook Brugt en Ineke vertellen je er graag over. 

Ondanks de rijke geschiedenis van Pier´s Hiem kon niets de ervaren eigenaren van het restaurant hen voorbereiden op de klap van de coronacrisis. Net voordat het hoogseizoen voor hen zou starten, moesten zij op laste van de overheid dicht: “Dat was wel even een klap,” vertelt Brugt. “Van de één op de andere dag hadden we geen omzet meer. Gelukkig konden we op Pasen en Moederdag een afhaalservice opzetten en hebben we toch nog wat verdient, maar we stonden echt even stil.” Niet dat de ondernemers stil hebben gezeten, in de tijd dat zij dicht moesten hebben ze het gebouw goed onder handen genomen en opgeknapt. Nu Pier’s Hiem weer open is, is het drukker dan ooit: “Mensen zoeken nu toch liever de rust en de ruimte op. Dat vind je hier wel, in de Alde Feanen.” Hoe druk het ook is, de verloren omzet van maart, april en mei gaat het café in Nij Beets niet meer inhalen: “We hebben natuurlijk maar beperkt de ruimte en we missen nu ook veel partijen. Daarnaast zijn een paar activiteiten om ons jubileumjaar te vieren ook niet doorgegaan.” 

Ondanks alles heeft Pier’s Hiem dit jaar nog wel wat in de hoge hoed zitten. Als alles goed blijft gaan willen ze nog een aantal palingrokerijen organiseren. Om het seizoen af te sluiten komt er hoogstwaarschijnlijk nog een wildbuffet, wat elk jaar weer erg populair is. Wil je weten wat Pier’s Hiem nog meer organiseert, of wil je ‘gewoon’ gezellig langskomen voor een lekker diner, ga dan even naar de website www.piershiem.nl. Hier vind je meer informatie over de omgeving en kun je online reserveren. 

Afbeelding
Afbeelding
Dag van de Stagiair: Column Marit Column 18 uur geleden
Afbeelding
Dag van de Stagiair: Column Kathelijne Column 22 uur geleden
Afbeelding
Bunkerdag in het Kazemattenmuseum Kornwerderzand Historie 24 mei, 15:00
Afbeelding
Let op: NL-Alert testbericht op maandag 3 juni rond 12.00 uur 112-Nieuws 24 mei, 12:00
Afbeelding
Publiek kan stemmen op kanshebbers Appeltje van Oranje 2024 Persoonlijke verhalen 24 mei, 08:00
Afbeelding
Gemiddeld minste misdrijven per inwoner in Friesland 112-Nieuws 23 mei, 12:00
Afbeelding
Hoe de 'Golden Buzzer' de theaterdeuren voor Amilia opent Cultuur 23 mei, 10:00
Afbeelding
Slechts klein deel Friezen gaat op babymoon Persoonlijke verhalen 22 mei, 10:00