Afbeelding

Bijzondere expositie over Jeanne Bieruma Oosting in Beetsterzwaag

Cultuur

De buitententoonstelling over Jeanne Bieruma Oosting is te zien van half mei tot eind september in de overtuin van het Lycklamahuis (tegenover Hoofdstraat 80), vóór de Tropische Kas. Daar opgestelde priëlen vertellen het levensverhaal van kunstenares Jeanne Bieruma Oosting, met informatie over haar werk en over haar relatie met Beetsterzwaag. Als kind logeerde Jeanne in de zomer op landgoed Lauswolt, bij haar grootvader, Rijnhard baron Van Harinxma thoe Slooten. Na zijn overlijden woonden haar ouders op Lauswolt en kwam Jeanne nog steeds zo nu en dan terug naar Beetsterzwaag.

Veelzijdig kunstenaar

Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) was een veelzijdig kunstenaar: ze maakte tekeningen, aquarellen, schilderijen en veel grafiek. Ze exposeerde veel, niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland. Op de wereldtentoonstelling van Parijs In 1937 sleepte zij een bronzen medaille in de wacht. In 1943 won ze de ´Schildersprijs van Friesland’.

Biografie

In de in 2021 verschenen biografie ‘Geen tijd verliezen’ schetst Jolande Withuis het leven, de liefdes (m/v), de vriendschappen en de lange loopbaan van één van Nederlands meest gerenommeerde kunstenaars. Jeanne Bieruma Oosting – die zichzelf kortweg Jeanne Oosting noemde – koos vastberaden haar eigen weg: ze ging geen huwelijk aan en bleef werken als kunstenaar. Ze legde daarmee de verwachtingen van haar adellijke ouders naast zich neer.

Zomerexpositie in diverse musea

De biografie blijkt een ideale opmaat voor verschillende tentoonstellingen van Oostings werk. Zo komt een vijftal musea in Nederland met een zomerexpositie onder de titel ‘De Zomer van Jeanne’. Deelnemende musea zijn: Museum Belvédère in Heerenveen-Oranjewoud, Nobilis Centrum voor Prentkunst in Fochteloo, Museum Henriëtte Polak in Zutphen, Museum Staal in Almen en Museum Maassluis.
Beetsterzwaag sluit hierbij aan met deze buitententoonstelling, georganiseerd door de Stichting Historisch Beetsterzwaag. Bijzonder aan deze expositie is, dat het werk van Jeanne Bieruma Oosting waar mogelijk wordt verbonden met de lokale geschiedenis van Beetsterzwaag.

De toegang is gratis. 

Locatie: overtuin Lycklamahûs. Ingang park tegenover Hoofdstraat 80, Beetsterzwaag.
Het park is toegankelijk voor rolstoelen
Periode: van 14 mei t/m 30 september 2022
Openingstijden: dagelijks van 8 tot 20 uur
Organisatie: Stichting Historisch Beetsterzwaag

Meer informatie op: www.historischbeetsterzwaag.nl/jbo

Tenzij er nog kou komt mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 25 apr, 18:00
Afbeelding
Nij Smellinge en ZuidOostZorg experimenteren met muziek op IC Zorg & Welzijn 25 apr, 15:00
De Nederlandse vlag, die op 4 mei in het hele land halfstok hangt.
4 mei dodenherdenking in Drachten Verhalen uit de buurt 25 apr, 12:00
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 25 apr, 10:00
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 25 apr, 08:00
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00